Direct naar artikelinhoud

'Door samen te werken kunnen zzp'ers Belastingdienst van zich afhouden'

Zzp'ers in de zorg die door de Belastingdienst als schijnzelfstandige worden beschouwd kunnen ondernemer blijven als ze gaan samenwerken in coöperaties. Dat stelt de grootste belangenorganisatie van zzp'ers, ZZP Nederland.

Zzp'er en verpleegkundige Jan.Beeld anp

ZZP Nederland (30 duizend leden) is bezig met de oprichting van een landelijk netwerk van regionale zorgcoöperaties. Via zo'n coöperatie sluiten kleine zelfstandigen zelf contracten af en werken ze voor eigen rekening en risico. De coöperatie is dan een serviceorganisatie die ondersteuning levert: een klachtencommissie, opleidingen, bijscholing en bijvoorbeeld ict. De zzp'ers hebben op deze manier geen verkapt dienstverband met een bemiddelingsbureau zoals nu vaak wel het geval is en waartegen de Belastingdienst hard optreedt.

De Belastingdienst geeft zzp'ers in de zorg sinds eind vorig jaar geen zogenoemde zelfstandigenverklaring met bijbehorende belastingvoordelen meer omdat de meeste kleine zelfstandigen eigenlijk een verkapt dienstverband hebben. Dat heeft tot onrust onder duizenden zzp'ers geleid.

In de zorg wordt veel met bemiddelingsbureaus gewerkt die feitelijk als werkgever fungeren. Ze brengen niet alleen patiënt en zzp'er met elkaar in contact, maar roosteren zzp'ers in en sturen facturen.

Niet op de stoel van de werkgever
Het ondernemersrisico in een coöperatie stelt zeker wat voor, zegt Johan Zwemmer, docent arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam en advocaat bij Stibbe. 'Maar ook de coöperatie moet niet op de stoel van de werkgever gaan zitten. En ze moet niet verzanden in een papieren constructie waarbij blijkt dat er helemaal niets aan opleiding wordt gedaan. Daar prikt een rechter zo doorheen.'

Het is in de zorg voor zzp'ers vrijwel onmogelijk bemiddelingsbureaus te omzeilen, schrijft ZZP Nederland in een brief aan minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid). Dat komt mede doordat zorgverzekeraars, op een pilot na, niet rechtstreeks zaken doen met individuele zzp'ers en zij hun cliënten ook niet rechtstreeks een rekening kunnen sturen.

De Belastingdienst kan nog niet inhoudelijk op het plan reageren, omdat ze er nog te weinig van weet.

Ze moet niet verzanden in een papieren constructie waarbij blijkt dat er helemaal niets aan opleiding wordt gedaan. Daar prikt een rechter zo doorheen.
Johan Zwemmer, docent arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam