Duitse verslaafden ruimen straten in ruil voor bier

Verslaafden die in de Duitse stad Essen straten helpen ruimen, krijgen voortaan naast warm eten en een klein geldbedrag ook bier en sigaretten als vergoeding. Hoewel het nieuwe "Pick Up"-project gebaseerd is op een bestaand Nederlands model, krijgt het heel wat kritiek.

"Het zou goed zijn als we daklozen een beetje van hun waardigheid zouden teruggeven. Dat zal niet gebeuren als we hen met bier betalen", zegt Sabine Zschaler van een daklozenvereniging aan de Duitse openbare omroep ZDF. Ook het idee om met belastinggeld bier te kopen voor de verslaafden, zorgde voor heel wat beroering.

Nochtans is het idee achter het project net om de verslaafden te weerhouden van harddrugs en hen wat routine te geven. Het hele project zal onder wetenschappelijke begeleiding worden uitgeprobeerd en de verslaafden krijgen ook medische en maatschappelijke begeleiding. Na een jaar zullen de resultaten worden geëvalueerd.

Op prospectie in Nederland

In Amsterdam bestaat een soortgelijk project al anderhalf jaar. De Duitse organisatie zou volgens NOS ook in de Nederlandse hoofdstad zijn langs geweest op prospectie. De resultaten daar werden als positief ervaren en zo is het nu ook in Duitsland gestart.

Meest gelezen