© VTM

Zwaar onweer: Torhout onder water, huis weggeblazen in Kortemark

Een zwaar onweer trok de voorbije nacht over West- en Oost-Vlaanderen, met zware hagelbuien. In Torhout trad het noodplan in werking en in Kortemark is een woning deels ineengestuikt en weggeblazen. Dat bevestigt de brandweer.

In de vroege ochtend trokken verschillende onweerscellen vanuit Frankrijk door West-Vlaanderen richting Oost-Vlaanderen en Antwerpen. Vooral het hart van West-Vlaanderen kreeg de volle lading. Her en der is er ook melding van hagelschade.

In Kortemark kreeg de brandweer een dertigtal oproepen binnen. Het ging om omgevallen bomen en afgerukte takken en wateroverlast. Een woning zakte zelfs deels in elkaar. Volgens Noodweer.be zou het kunnen gaan om een windhoos. Ze zijn nog volop bezig met de analyse van de radarbeelden.

‘Er was alleszins genoeg windschering aanwezig. Uit lokale observaties moet blijken of het inderdaad om een windhoos ging. Bij een valwind heb je schade in één lijn, bij een windhoos in een roterende cirkel. Alle ingrediënten waren deze nacht aanwezig om buien te laten uitgroeien tot supercells’, aldus Nicolas Roose, van noodweer.be die de situatie vannacht op de voet volgde. De brandweer meldt dat de situatie onder controle is, maar dat het gaat zeker nog enkele dagen zal duren tot alle puin opgeruimd is.

Ook de brandweer van Brugge en Torhout krijgen een enorme toevloed aan oproepen binnen. In Torhout liep het centrum van de stad onder water. ‘Iets over vijf uur is de hel hier losgebarsten’, zegt burgemeester Norbert De Cuyper. ‘We hebben het rampenplan in werking gestoken en zijn nu volop bezig met de coördinatie en de hulpverlening.’

Hagelschade

Het hele noorden van West-Vlaanderen werd getroffen. In Veurne noteerde de brandweer verscheidene oproepen voor wateroverlast. Erger was het in de regio Koekelare, Oostkamp, en Lichtervelde. ‘Lichtervelde, Wingene, Zwevezele, daar zijn we op dit moment bezig’, klonk het bij brandweer Midwest - Roeselare. ‘Dat gaat van omgewaaide bomen, wateroverlast en zelfs hagelschade.’ Volgens David Dehenauw zorgen supercellen -ronddraaiend onweer op kilometers hoogte- voor windstoten en hagel. In Brugge was zaterdagnacht sprake van hagelbollen met een diameter van 2 à 3 centimeter.

Luc Vanparys, burgemeester van Oostkamp, is ook al in de weer. ‘We zitten aan 42 oproepen. Takken, bomen en schade aan daken. De situatie is nu wel onder controle. Het noodplan is niet afgekondigd, maar alle hulpverleningsdiensten werken nauw samen.’ De brandweer treedt hem bij. ‘Vanaf 5 uur deze ochtend hebben we preventieve maatregelen genomen en ons georganiseerd. Dat loopt heel vlot. De ergste situaties zijn onder controle’, klinkt het. Er was melding van onder meer een omgewaaide topgevel en in een woning werden zelfs enkele ramen weggeblazen. Enkele straten werde ook afgesloten door wateroverlast.

Rond half acht trok de laatste onweerscel West-Vlaanderen uit. Rond de middag zal het kwik op veel plaatsen pieken rond 30 graden. Vooral voor de middag is er veel zon. Later verschijnen er stapelwolken en vanuit het westen wordt het geleidelijk weer onweerachtig. ‘Warme lucht van subtropische oorsprong wordt stilaan verdreven door veel koelere oceaanlucht. Op de scheidingslijn tussen warme en koele lucht ontstaan massieve donderwolken en plensbuien’, aldus Deboosere.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer