© AFP

© EPA

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Vluchteling die zichzelf opblies ‘handelde in naam van Allah’

Op de video’s zou de 27-jarige vluchteling, volgens de Britse krant Daily Mail Mohammad Daleel genaamd, zeggen dat hij ‘handelt in naam van Allah’, zo zei Hermann. Daarin zou hij ook gezegd hebben dat het gaat om een wraakactie tegen Duitsland als vergelding, ‘omdat Duitsland moslims ombrengt.’ De man dreigde met aanslagen in de video en hij praat aanslagen op Duitsers goed.

lbo

Trouw aan IS-leider

In de video’s verwijst de dader ook naar Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van terreurgroep ISIS. Hij zou gezegd hebben dat hij trouw zweert aan de ISIS-leider. Intussen heeft terreurgroep ISIS via op Twitter de aanval opgeëist, zo meldt Syrisch nieuwsagentschap Amaq. “De operatie was gericht tegen de coalitie van landen die strijden tegen Islamitische Staat, en was een reactie op de oproep om die landen te treffen”, zo klinkt het.

Naast de video’s op de smartphone, heeft de politie ook petrol, chemicaliën en andere materialen gevonden waarmee een bom kan worden gemaakt.

15 gewonden

De 27-jarige vluchteling probeerde vrijdagavond rond 22 uur binnen te geraken in het festival dat in het centrum van Ansbach gehouden werd. Toen dat niet lukte blies hij zichzelf op voor een wijnrestaurant vlakbij. De man kwam om het leven, 15 anderen raakten gewond.

De asielaanvraag van de 27-jarige Syrische vluchteling werd een jaar geleden geweigerd. Zijn verblijfsvergunning werd nadien meerdere keren verlengd. Twee weken geleden kreeg hij opnieuw de melding om het land te verlaten. Hij zou gedeporteerd worden naar Bulgarije. Waarom de man geen asiel kreeg en wat hij deed voor hij uit Syrië vertrok, wordt nu onderzocht door de inlichtingendiensten.

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER