© AP

© AFP

© AFP

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Aantal gewonden stijgt naar vijftien na explosie in Ansbach

Bij de bomexplosie in het Beierse Ansbach in Duitsland zijn volgens nieuwe cijfers van de politie vijftien mensen gewond geraakt. Vier van hen zijn zwaargewond. Niemand verkeert in levensgevaar. Dat maakte een woordvoerder van de politie bekend.

Bij de explosie aan een festival kwam de vermoedelijke dader, een 27-jarige vluchteling uit Syrië, om het leven. De autoriteiten hadden eerder gesteld dat er twaalf gewonden waren gevallen.

Vluchteling (27) blaast zich op nabij Duits festival: dode en meerdere gewonden

© EPA

© AP

© REUTERS

© AP

© REUTERS

© REUTERS

© EPA

© EPA

© EPA

1 / 9
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Een 27-jarige vluchteling uit Syrië wiens asielaanvraag geweigerd werd, heeft zich zondagavond in de Duitse stad Ansbach opgeblazen. Daarbij vielen één dode en twaalf gewonden. De Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann (CSU) acht het erg waarschijnlijk dat de bomaanslag het werk van een islamistische terrorist was.

De explosie vond al rond 22 uur zondagavond plaats. In een wijnrestaurant in de oude binnenstad van Ansbach, een stad in de deelstaat Beieren niet ver van Nürenberg, blies een man zichzelf op.

Vluchteling

© EPA

De vermoedelijke dader van de aanslag in Ansbach was een 27-jarige vluchteling uit Syrië, zo heeft de Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann maandagmorgen, iets voor 4 uur, gezegd tijdens een persconferentie. De man kwam twee jaar geleden naar Duitsland en diende een asielaanvraag in, maar die werd vorig jaar verworpen.

De dader woonde in een hotel in Ansbach, aldus de minister. Hij probeerde al twee keer zelfmoord te plegen en werd daarvoor ook opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis.

Volgens Herrmann is het echter onduidelijk of de man zondagavond enkel zichzelf of ook anderen om het leven wou brengen. Dat moet de komende dagen worden uitgeklaard, maar Herrmann sluit een aanslag niet uit. “Mijn persoonlijke inschatting is dat het jammer genoeg zeer waarschijnlijk is dat het om een Islamistische zelfmoordaanslag gaat, zei hij maandagmorgen aan het Duitse persagentschap dpa.

Op de vraag of de dader banden zou hebben met Islamitische Staat (IS), antwoordde de minister: “Het is in ieder geval niet uitgesloten”. Concrete aanwijzingen daarvoor zijn er voorlopig echter niet. “Aangezien hij een rugzak met explosieven bij zich had, waarin ook scherpe stukken metaal zaten, lijkt het erop dat hij niet enkel zelfmoord wilde plegen, maar daarnaast zoveel mogelijk mensen wilde treffen.”

Herrmann voegde toe dat de politie de komende uren en dagen alles in het werk zal stellen om duidelijkheid te brengen.

Twaalf gewonden

© EPA

Van de twaalf gewonden zijn er enkelen ernstig aan toe, aldus Herrmann die daarmee de eerdere berichten van de politie tegensprak, die stelde dat er enkel lichtgewonden onder de slachtoffers waren.

De dader probeerde volgens Herrmann eerst het muziekfestival Open-Air in Ansbach betreden, maar werd daar geweigerd omdat hij geen ticket had. Meteen na de explosie werd het muziekfestival met 2.500 aanwezigen stopgezet.

De politie zegt nog enkele dagen nodig te zullen hebben om de plaats van de gebeurtenissen te onderzoeken.

De politie heeft na de aanslag een speciale commissie opgericht die meer dan 30 leden telt. Die zal het onderzoek leiden. De politie vraagt getuigen om video’s en foto’s over de daad op te sturen.

Herrmann heeft intussen ook strenge tegenmaatregelen geëist. “We moeten zien dat behalve vele vluchtelingen met een ernstig lot ook veel mensen naar ons land komen of gekomen zijn, die een echt gevaar vormen voor de veiligheid van de mensen in ons land”, zei hij maandag. “Dat kunnen we niet aanvaarden”, aldus Herrmann. Hij wil dat “consequente” stappen worden genomen.

© AFP

Belgische ministers: “Verenigen tegen daden van haat”

Eerste minister Charles Michel en Didier Reynders, minister van Buitenlandse Zaken, hebben maandag gereageerd op de explosie. Michel roept de Duitsers via Twitter op om “sterk te zijn” en zich te verenigen tegen deze “daden van haat”.

Ook Reynders had via de microblogsite al zijn medeleven geuit aan de slachtoffer en nabestaanden. “Beieren is opnieuw getroffen. Ik druk mijn solidariteit en onze steun uit aan de slachtoffers en het Duitse volk”, liet Reynders maandagmorgen optekenen.

Derde aanval in een week

© AP

Het gaat al om de derde aanval in Beieren op een week tijd. In München werden vrijdag negen mensen doodgeschoten in een winkelcentrum, en vorige week viel een man verschillende mensen aan met een bijl en messen op een trein in Würzburg.

Het gaat al om de derde aanval in Beieren op een week tijd. In München werden vrijdag negen mensen doodgeschoten in een winkelcentrum, en vorige week viel een man verschillende mensen aan met een bijl en messen op een trein in Würzburg.

Zondag had een asielzoeker ook nog een vrouw doodgestoken en twee andere mensen verwond met een machete.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER