© ssj

Vijf jaar cel en onmiddellijke aanhouding voor man die 131 gps-toestellen stal

De correctionele rechtbank van Mechelen heeft donderdag zes mannen schuldig bevonden aan de diefstal van minstens 142 ingebouwde gps-toestellen. De hoofdbeklaagde Nossayr E.B., die bij 131 feiten betrokken was, kreeg een celstraf van vijf jaar waarvan de helft met uitstel en zijn onmiddellijke aanhouding werd bevolen. De man verblijft in Nederland en de rechtbank vermoedt dat hij zich aan zijn straf zal willen onttrekken. Hij was donderdag niet aanwezig voor de uitspraak.

De Nederlanders gingen heel goed georganiseerd en professioneel te werk. In een periode van nauwelijks anderhalve maand sloegen ze zo’n 100 keer toe in verschillende gemeenten in de provincies Antwerpen en Limburg. De mannen hadden een voorkeur voor ingebouwde gps-toestellen uit Volkswagens, maar ook Audi en BMW werden enkele keren slachtoffer.

De modus operandi was steeds dezelfde: met een gehuurde auto kwamen de Nederlanders naar ons land, twee mannen braken een ruit van de wagen, ontmantelden de gps en brachten die naar een kompaan die in de gehuurde auto op de uitkijk bleef. Per nacht werden tot 12 toestellen gestolen.

Na inbraken in Mechelen en Sint-Katelijne-Waver in de nacht van 16 op 17 februari 2014 konden de Nederlanders dankzij de ANPR-camera’s en uitgebreid telefonieonderzoek worden geïdentificeerd. “Het is duidelijk dat zij zeer professioneel te werk gingen en een afzetmarkt moeten gehad hebben voor de gestolen gps-toestellen”, aldus openbaar aanklager Linda De Vriendt.

Naast Nossayr E.B. werden ook Nejm A., Mohamed H., Yahfid H. en Abdellah T. schuldig bevonden. Zij kregen een jaar cel, al dan niet met uitstel. Amin H. die minderjarig was bij het grootst aantal feiten, kreeg voor het ene feit na zijn meerderjarigheid zes maanden met uitstel opgelegd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER