Direct naar artikelinhoud

IOC blijft Rusland boycotten: nog geen toewijzing grote sportevenementen

IOC-voorzitter Thomas Bach.

Het uitvoerend comité van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) blijft Rusland voorlopig boycotten als het gaat om de toewijzing van grote sportevenementen. Dat is vandaag besloten na een vergadering in Lausanne.

"We zullen de elementen die naar voor komen in het McLaren-rapport onderzoeken en alle betrokken partijen ondervragen", zo liet het IOC in een mededeling weten. "Als alle bewijsstukken onderzocht zijn en iedereen aan het woord gekomen is, zal het IOC een beslissing nemen over de sanctie tegen Rusland. Ook de stalen van de Russische atleten die deelnamen aan de Winterspelen in Sochi in 2014 zullen we tijdens het onderzoek opnieuw analyseren."

In een eerste versie van het McLaren-rapport, dat in juli verscheen, stelden de onderzoekers dat in Rusland een jarenlange door de staat gestimuleerde dopingcultuur heerste. Het IOC besliste hierop Rusland te straffen. De individuele sportfederaties moesten beslissen of de Russische atleten op hun onderdeel konden meedoen aan de Spelen. Om die reden telde het atletiektoernooi van de Spelen van Rio geen Russische deelnemers. Voor de Paralympische Spelen werd de volledige Russische ploeg geweerd.

Rusland heeft beterschap beloofd maar het IOC vindt het nog te vroeg om grote kampioenschappen aan het land toe te wijzen.

IOC blijft Rusland boycotten: nog geen toewijzing grote sportevenementen

Oude stalen leveren 101 positieve tests op

Het hertesten met nieuwe technieken van oude stalen van dopingcontroles bij de Olympische Spelen van Peking 2008 en Londen 2012 heeft al 101 positieve resultaten opgeleverd. Volgens medisch directeur Richard Budgett van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zijn er onlangs nog drie dopinggevallen ontdekt. Hij noemde geen namen. "In de komende weken en maanden zullen er nog veel bij komen'', liet Budgett weten.

Budgett legde uit dat de hercontroles van de monsters van Peking 2008 zijn gestaakt. Dat is gebeurd op basis van de huidige regelgeving. Het opnieuw testen van de stalen van Londen 2012 gaat wel onverminderd door. Dit antidopingprogramma begon een jaar voor de Olympische Spelen van Rio 2016. "Het heeft bij ons de hoogste prioriteit'', benadrukte Budgett.