Hof van beroep: "België moet visum geven aan Syrische familie"

De Belgische staat is wel degelijk verplicht om een visum af te leveren aan een Syrisch gezin dat naar ons land wil komen. Dat heeft het hof van beroep geoordeeld. Zolang staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) dat niet doet, moet ons land een dwangsom van 1.000 euro per dag per gezinslid betalen. Het kabinet van Vrancken moet de uitspraak nog bekijken en wil nog niet reageren.

Het hele verhaal gaat over een Syrische familie met twee minderjarige kinderen die via een officieel visum wil wegraken uit de belegerde stad Aleppo. In ons land zouden ze dan opgevangen worden door goede vrienden en een asielaanvraag indienen. 

De Belgische staat weigerde de visumaanvraag, waarop de rechtbank van eerste aanleg ons land veroordeelde tot een dwangsom van 1.000 euro per dag en per gezinslid dat de familie geen visum kreeg. Staatssecretaris Francken ging in beroep en kreeg aanvankelijk gelijk van de voorzitter van de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel.

Het hof van beroep is nu duidelijk: de Syrische familie moet wel degelijk een visum krijgen. Zo niet moet ons land de dwangsom betalen aan de familie.

"Hopen dat we dwangsommen niet moeten gebruiken"

"We hopen dat staatssecretaris Francken de uitspraak deze keer wel zal respecteren", zegt advocate Mieke Van den Broeck in "De wereld vandaag" op Radio 1. "We hebben al vier keer een uitspraak gehad die ons gelijk geeft. We hopen dat hij de visa nu wel aflevert, want dit was echt de laatste stap. Francken kan enkel nog naar cassatie gaan, maar dat is wel een uitzonderlijke procedure."

"De beslissing is eigenlijk al gevallen toen de raad voor vreemdelingenbetwisting zich over de zaak uitsprak", zegt de advocate. "Het hof van beroep heeft zich enkel uitgesproken over het drukkingsmiddel dat wij hebben, de dwangsommen. We hopen natuurlijk dat we dat niet moeten gebruiken. Zij willen geen geld, ze willen gewoon dat ze met hun kindjes in veiligheid kunnen leven."

"Uitspraak bestuderen"

Staatssecretaris Theo Vrancken wil voorlopig niet reageren. Hij is net terug van een officieel bezoek aan Algerije, en heeft nog niet de gelegenheid gehad om de uitspraak van het hof te bestuderen, zo heeft zijn woordvoerder gezegd.

Morgen zullen experten van het kabinet zich buiten over de tekst en hem analyseren. Daarna zullen ze beslissen wat ze vervolgens zullen ondernemen. 

Meest gelezen