Nederland vraagt ons land om kerncentrales tijdelijk te sluiten

De Nederlandse minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz heeft onze regering gevraagd om te overwegen om onze kerncentrales tijdelijk te sluiten. Ze verwees in de Nederlandse Tweede Kamer naar een onderzoek dat aantoonde dat de brandveiligheid in de Belgische centrales zwaar te wensen overlaat. Maar minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) weigert op de vraag in te gaan.

Schultz schermt met een recent onderzoek dat stelt dat de kans op een kernsmelting bij een brand in Tihange erg groot is. Tihange ligt op een 50-tal kilometer van Maastricht. Ook de situatie in de kerncentrale van Doel zou zorgwekkend zijn, stelt het rapport nog.

Hoewel Schultz naar het onderzoek verwees als "schandalig slecht", wil ze toch meer duidelijkheid over de brandveiligheid in de centrales. Ze zei dat ze onze minister Jambon van Binnenlandse Zaken gevraagd heeft om de centrales tijdelijk stil te leggen zolang een nieuw onderzoek geen duidelijk heeft geboden, maar dat die daar niet wil van weten.

"Ik zou een andere afweging maken", zei Schultz daarover in de Nederlandse Kamer. Nederland en ook Duitsland uitten al eerder hun bezorgdheid over de veiligheid van de kerncentrales in ons land. Afgelopen weekend raakte bekend dat Duitsland extra jodiumtabletten inslaat uit schrik voor een mogelijk incident in Tihange.

SP.A dringt aan op actie Marghem

Volgens oppositiepartij SP.A kan ons land nu niet langer blijven toekijken. "Minister Marghem kan nu echt niet langer doen alsof haar neus bloedt. Ze zal moeten kiezen tussen haar ongeloofwaardige loyauteit aan Electrabel of solidariteit met de ongerustheid van de mensen uit de grensgebieden in Duitsland, Nederland en Luxemburg", aldus Kamerlid Karin Temmerman.

Meest gelezen