Na hoon komt goud voor schoonmaker in Riyad

Een schoonmaker in Riyad die op sociale media was beschimpt omdat hij naar goud in een etalage stond te kijken, is dankzij een golf van sympathie op diezelfde sociale media met goud en andere geschenken overladen.

Het is des mensen: de blik over een rijkgevulde etalage laten dwalen en een moment lang dromen van de spullen achter het glas. Ook een Bengaalse schoonmaker in Riyad hield even halt toen hij afgelopen weekend langs de etalage van een juwelier passeerde. Een voorbijganger vond het tafereel blijkbaar grappig en plaatste een foto van de man op Instagram. "Hij kijkt alsof hij afval ziet", luidde het bijschrift smalend.

Het is een publiek geheim dat Saudi-Arabië neerkijkt op de talrijke gastarbeiders uit Zuid-Oost-Azië die in het land werken, maar deze daad van virtuele hoon raakte bij velen een gevoelige snaar. Zo ook bij Abdullah al Qahtani, de man achter het Twitterprofiel Ensaniyat (Menselijkheid).

Reflectie

Al Qahtani plaatste de foto van de man eveneens op Twitter, maar dan wel in een poging hem te vinden en hem te steunen (zie tweet onder). Duizenden mensen deelden zijn tweet en drie uur later had hij beet: enkele gebruikers van Twitter hadden de man kunnen identificeren aan de hand van zijn reflectie in de etalage.

Het blijkt te gaan om Nazer al-Islam Abdul Karim, een man van 65. Toen al Qahtani een nieuwe foto van hem op Twitter plaatste om het goede nieuws te melden, kreeg hij een stortvloed aan vragen over zich heen van mensen die de schoonmaker wilden helpen.

Intussen heeft de man zakken rijst, geld en smartphones gekregen. Verschillende mensen hebben zelfs gouden juwelen gedoneerd.

"Ik was gewoon mijn job aan het doen"

Zelf blijft de schoonmaker rustig bij de hele zaak. "Ik zag een flits, maar ik wist niet wat het was", vertelt hij aan CNN over het moment waarop hij naar de etalage stond te kijken. "Later hoorde ik dat mijn foto op sociale media circuleerde."

"Ik was gewoon mijn job als schoonmaker in mijn gemeente aan het doen en stond plots voor een juwelier. Ik ben heel blij met alle geschenken en ik ben ook erg dankbaar."

Meest gelezen