Erdogan: "EU en VS, bemoei u met uw eigen zaken"

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan roept de Europese Unie en de Verenigde Staten op zich met hun eigen zaken te moeien in plaats van kritiek te geven op wat er in Turkije gebeurt na de mislukte staatsgreep van twee weken geleden. Eerder vandaag heeft het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt dat sinds 15 juli al meer dan 18.000 mensen zijn opgepakt.

"Sommigen geven ons raad en zeggen dat ze ongerust zijn", zei Erdogan tijdens een toespraak in de hoofdstad Ankara. "Moei u met uw eigen zaken!", luidt het antwoord van de Turkse president. Hij maakt duidelijk dat hij er niet bepaald mee is ingenomen dat er zo weinig solidariteit met zijn regering wordt getoond, na de mislukte coup.

Eerder had Erdogan ook nog eens fel uitgehaald naar Washington omdat het opposant Fethullah Gülen niet wil uitleveren als Ankara geen bewijzen levert dat die achter de staatsgreep zou zitten.

De Turkse president toonde vandaag ook een iets minder harde kant. "Voor één keer zal ik vergevend zijn en alle rechtszaken stopzetten tegen hen die mij respectloos hebben bejegend of zelfs beledigd", zei hij. Of hij nu ook zijn klacht tegen de Duitse komiek Jan Böhmermann laat vallen, is nog niet duidelijk.

In elk geval zijn de voorbije twee weken al meer dan 18.000 mensen opgepakt omdat ze volgens het regime betrokken zijn bij de mislukte staatsgreep. Een kleine 10.000 van hen zijn al formeel aangehouden en zullen voor de rechter moeten verschijnen. Het gaat onder meer om militairen, politieagenten, journalisten, ambtenaren , maar ook om rechters.

Nieuwe rel in de maak over betoging in Duitsland

Intussen is Turkije ook misnoegd over de manier waarop de Duitse autoriteiten een betoging van AKP-aanhangers overmorgen wil aanpakken. Dan komen naar schatting 30.000 aanhangers van de partij van Erdogan hun trouw aan de Turkse president en hun afkeer voor de coup betuigen.

De Duitse politie wil zondag in Keulen zo'n 2.000 politeagenten op straat, ook al omdat er tegenbetoging van de extreemrechtse partij Pro NRW is aangekondigd.

Een Duits-Turkse afgevaardigde van de AK-partij heeft de Duitse autoriteiten en politici ervan beschuldigd "het voor elke democratie elementaire grondrecht om in vrijheid bijeen te komen te torpederen met represailles".

Meest gelezen