Direct naar artikelinhoud

Israël en VS richten comité op over Israëlische kolonies in de Palestijnse bezette gebieden

Israëlisch premier Netanyahu kondigde het gemeenschappelijk comité tussen Israël en de VS aan

Israël en de Verenigde Staten gaan een gemeenschappelijk comité oprichten om de Israëlische kolonies in de Palestijnse bezette gebieden te bespreken. Dat heeft Israëlisch premier Benjamin Netanyahu vandaag aangekondigd.

"We hebben afgesproken gemeenschappelijke comités op te richten om de relaties tussen Israël en de Verenigde Staten te verbeteren", zei Netanyahu. "Op een domein waarover we het nog niet eens zijn geraakt: ik bedoel uiteraard de kolonies van Judea en Samaria." Daarmee verwees de premier naar de Israëlische benaming van de Westelijke Jordaanoever. Dat is Palestijns gebied dat al sinds 1967 door het Israëlische leger wordt bezet. Er wonen rond de 600.000 Israëlische kolonisten.

Terughoudendheid
Afgelopen woensdag bezocht Netanyahu Amerikaans president Donald Trump in het Witte Huis. Trump had Netanyahu toen om terughoudendheid gevraagd. De Israëli's hebben de voorbije maanden de bouw van duizenden nieuwe woningen voor kolonisten aangekondigd, zowel op de Westelijke Jordaanoever als in Oost-Jeruzalem, het Palestijnse deel van de stad dat Israël heeft bezet en geannexeerd, wat internationaal niet erkend wordt. Bovendien keurde het Israëlische parlement onlangs een wet goed die de kolonisering van privaat terrein op de Westelijke Jordaanoever legaliseert.

"Het voorstel is dat wij een homogene Palestijnse staat moeten oprichten, zonder enige Joden, en dat wij een binationale staat moeten worden met 20 procent van de bevolking die Palestijns is"
Israëlisch minister van Defensie Avigdor Lieberman

Minister van Defensie Avigdor Lieberman blijft intussen gewonnen voor een tweestatenoplossing met de Palestijnen, met uitwisseling van gronden en inwoners om de homogeniteit en het joodse karakter van de Israëlische staat te garanderen. Dat zei hij op de veiligheidsconferentie van München toen hij een vraag kreeg over de verklaringen van de Amerikaanse president Donald Trump, die zich leek te distantiëren van de nood aan een tweestatenoplossing.

Homogene Palestijnse staat
"Het voorstel op tafel is dat wij een homogene Palestijnse staat moeten oprichten, zonder enige Joden, en dat wij een binationale staat moeten worden met 20 procent van de bevolking die Palestijns is", zei Lieberman. "Ik denk dat het basisprincipe van een tweestatenoplossing een uitwisseling van gronden en bevolking moet zijn."

Volgens dat idee zouden de door Joodse kolonisten bevolkte gronden in Palestijns gebied aan Israël toekomen, terwijl Israëlische plaatsen die bevolkt worden door Arabieren naar de toekomstige Palestijnse staat zouden gaan.

Tweestatenoplossing
De Israëlische Arabieren maken momenteel ongeveer 17,5 procent van de bevolking uit. De tweestatenoplossing, al jaren het dominante idee om het conflict op te lossen, impliceert dat Israël minstens deels afstand doet van zijn kolonies in Palestijnse gebieden.