Direct naar artikelinhoud
Update

Michel: "Intens en constructief gesprek met Pence"

Pence bezocht eerder concentratiekamp van Dachau

Premier Charles Michel is tevreden over het gesprek dat hij met de Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft gehad. "Het was een intens gesprek, ook zeer constructief", zei Michel na afloop. "Een directe dialoog, directe gesprekken, dat is zeer belangrijk.

Michel ontving Pence op Hertoginnedal. Ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders schoof mee aan voor het diner.

De premier was blij met de kans die hij had gekregen om meer duidelijkheid te krijgen over de strategie van de komende jaren. "Maar het was voor ons ook belangrijk om een boodschap te geven, bijvoorbeeld onze steun aan een sterke Europese toekomst en een belangrijke rol voor de NAVO bij het verzekeren van de veiligheid in Europa."

Michel vond in Pence een zeer aandachtige gesprekspartner. De Amerikaanse president Donald Trump haalde de afgelopen weken fors uit naar de Europese Unie en de NAVO, maar die boodschap herhaalde Pence in ieder geval niet. Michel: "Misschien is er een afstand tussen een publieke boodschap vanuit de Verenigde Staten en de concrete engagementen in Europa".

Twitter bericht wordt geladen...

"Sterke band met Europa"

In ieder geval hecht Michel veel belang aan het feit dat Pence een maand na het aantreden van de regering-Trump Europa aandoet. "Dat is een teken van een administratie in de richting van een sterke band die ze met Europa willen.

In ieder geval hecht Michel veel belang aan het feit dat Pence een maand na het aantreden van de regering-Trump Europa aandoet. "Dat is een teken van een administratie in de richting van een sterke band die ze met Europa willen."

Michel en Reynders wisselden met Pence ook van gedachten over de defensie-uitgaven. Op de veiligheidsconferentie in München zei Pence zaterdag nog hoe belangrijk de NAVO voor de VS blijft, maar ook dat Washington wil dat de Europese lidstaten hun uitgaven aanzienlijk verhogen. Tijdens het gesprek op Hertoginnedal bleek Pence "goed geïnformeerd over het feit dat deze regering engagementen voor de toekomst heeft genomen op het vlak van defensie", aldus Michel.

Het anderhalf uur durende gesprek was een goede kennismaking met de nieuwe Amerikaanse regering, maar voor conclusies over haar beleid is het nog te vroeg, zei Michel. "Er komen nog ontmoetingen op verschillende niveaus. Later, over enkele maanden, zullen we onze conclusies trekken."

Zoals de traditie het wil, zijn de veiligheidsmaatregelen voor het hoge Amerikaanse bezoek bijzonder streng. Dat zal morgen niet anders zijn, wanneer Pence Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk, Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en EU-buitenlandverantwoordelijke Federica Mogherini ontmoet in de Europese wijk én de NAVO-top in het hoofdkwartier aan de Leopold III-laan in Brussel.

"Mooie stad Brussel"

Pence en zijn gevolg landden omstreeks 14.00 uur op de militaire luchthaven van Melsbroek, dat onder sterke politiebewaking staat. Op voorhand verscheen hij kort voor de pers. Michel verwelkomde Pence in "de mooie stad Brussel", een subtiele verwijzing naar de "hellhole" zoals Trump naar onze hoofdstad verwees tijdens zijn presidentscampagne. Pence maakte in naam van Trump de groeten van de president over aan België en prees de lange alliantie met ons land. Hij noemde het een eer om ontvangen te worden in een "beautiful place". Hij kijkt naar eigen zeggen uit naar zijn ontmoetingen met de leiders van de Europese Unie en de Navo.

Met harde verklaringen over de Europese Unie en de Navo zorgde president Donald Trump de voorbije weken voor heel wat onrust en verwarring in Europese hoofdsteden. Ze leken te suggereren dat het Amerikaans buitenlands beleid onder zijn bewind wel eens drastisch van koers zou kunnen wijzigen. In München zei Pence dan weer in naam van de president dat het Amerikaanse engagement in de Navo "onwrikbaar" is.

Dachau

Pence en zijn familie hadden vanochtend al het voormalige concentratiekamp van Dachau bezocht. Het is het eerste officiële bezoek van Pence aan Duitsland.

Pence, zijn echtgenote en dochter bezochten het kamp net ten noorden van München, voordat ze een protestantse kerkdienst bijwoonden.

Dachau was het eerste permanente concentratiekamp van de nazi's. Ongeveer 41.500 Joden, homoseksuelen, zigeuners en andere dissidenten lieten er het leven. Toen het kamp op 29 april 1945 bevrijd werd, konden zo'n 30.000 mensen uit 31 verschillende landen worden gered.

Amerikaanse vice-president Mike Pence met zijn vrouw Karen en dochter Charlotte.
Dachau
Dachau