Direct naar artikelinhoud

Wout van Aert triomfeert eerste keer sinds WK en wint sluitingsprijs in Oostmalle

Wout van Aert triomfeert eerste keer sinds WK en wint sluitingsprijs in Oostmalle

De ban is gebroken. Wereldkampioen Wout van Aert heeft voor de eerste keer sinds zijn triomf op het WK een zege beet. Onze landgenoot was vandaag in de sluitingsprijs in Oostmalle de sterkste. Mathieu van der Poel beleefde geen hoogdag op een parcours dat hem allerminst ligt en eindigde als tweede. Tom Meeusen kwam als derde over de meet.

Wout van Aert had de knappe prestatie van Sanne Cant - onze landgenote die eerder op de dag won bij de vrouwen - duidelijk gevolgd en had na ronde één zeven seconden voorsprong op eeuwige rivaal Mathieu Van der Poel. Ook na ronde twee was het verschil tussen de twee tenoren zeven seconden, maar in ronde nummer drie deelde Van Aert een flinke mentale dreun uit aan zijn concurrent. Het verschil liep op tot 18 seconden. Van der Poel had allerminst een superdag en had niets in de pap te brokken tegen een sterke Van Aert.

Er stond geen maat op een ontketende Van Aert - wiens voorsprong groter en groter werd. Wat dan gezegd van de mentale weerbaarheid van Kevin Pauwels? De 32-jarige Pauwels kwam halfweg de race stevig ten val in het zand en botste met zijn hoofd tegen een paaltje. Na eventjes vloeken besloot hij uiteindelijk toch door te zetten, en hoe. Pauwels toonde dat hij mentaal nog sterk staat en knokte zich terug in de race. En de ongenaakbare Van Aert? Wel, die kon zijn voorsprong andermaal nog wat uitdiepen.

Wout van Aert triomfeert eerste keer sinds WK en wint sluitingsprijs in Oostmalle

Botsing met toeschouwer

Geen vuiltje aan de lucht dus voor de wereldkampioen. Al reed Van Aert wel nog tegen de elleboog van een niet al te alerte supporter aan. Van kwaad opzet was geen sprake, maar de slag kwam toch aan bij onze landgenoot - die eventjes naar de schouder greep. De ritzege kwam echter nooit in het gedrang en zo viert Van Aert na een beresterke prestatie zijn zestiende zege. Van der Poel won na een sprint de strijd om plek twee, Meeusen finishte als nummer drie.

De zestiende overwinning van het seizoen voor Van Aert is zijn eerste zege sinds zijn wereldtitel, de tweede in Oostmalle na 2015. De vorige zes crossen ging de zege telkens naar Van der Poel, die in Oostmalle voor de eerste keer mee op het podium mag. Tom Meeusen werd derde. Vorig jaar was Kevin Pauwels de beste in de Sluitingsprijs.