Direct naar artikelinhoud

President Venezuela waarschuwt voor oorlog

De Venezolaanse president Nicolas Maduro

De Venezolaanse president Nicolás Maduro waarschuwde vandaag voor oorlog als zijn socialistische regering door protesterende tegenstanders gewelddadig wordt omvergeworpen. Demonstranten gaan nu al drie maanden de straat op om te protesteren tegen zijn bewind.

"Ik beloof de wereld, en ik hoop dat de wereld na negentig dagen van protest luistert, vernietiging en dood," zei Maduro over de anti-regeringsprotesten.

"Als Venezuela in chaos en geweld wordt geworpen, gaan we ten strijde. We zullen nooit opgeven en wat niet met stemmen kan worden bereikt, zullen we met wapens doen. We zullen het vaderland bevrijden met wapens," zei hij verder.

Oppositieleiders noemen Maduro een dictator die een welvarende economie kapot heeft gemaakt. Maduro noemt hen juist gewelddadige leiders van een staatsgreep.

Maduro beschuldigt Washington ervan zijn tegenstanders te steunen en controle te willen krijgen over de olierijkdom van de natie. Hij waarschuwde dat de "vernietiging" van Venezuela zal leiden tot een enorme vluchtelingengolf die de migrantencrisis in het Middellandse-Zeegebied zal doen verbleken.

"Luister, president Donald Trump. Je zal twintig muren in de zee moeten bouwen, een muur van Mississippi naar Florida, van Florida naar New York, het zal idioot zijn. Jij hebt de verantwoordelijkheid: stop de gekheid van de gewelddadige Venezolaanse rechtervleugel," aldus Maduro.

De vernietiging van Venezuela zal leiden tot een enorme vluchtelingengolf die de migrantencrisis in het Middellandse-Zeegebied zal doen verbleken.
Nicolas Maduro, president Venezuela
President Venezuela waarschuwt voor oorlog

Aanval Hooggerechtshof

Volgens president Nicolas Maduro werden vanuit een gekaapte politiehelikopter twee granaten geworpen naar het gebouw. Hij had het over "een terreuraanval en poging tot staatsgreep". Er zouden geen gewonden zijn gevallen.

Tijdens Maduro's toespraak voor een groep van journalisten werd het Hooggerechtshof in Caracas aangevallen. Het presidentieel paleis ligt in de buurt. De helikopter vloog ook over het ministerie van Binnenlandse Zaken en van Justitie. Volgens Maduro is een van de granaten niet ontploft. 

De president "activeerde" het leger. "Zij die verantwoordelijk zijn voor deze terreuraanval op onze instellingen zullen vroeg of laat gevat worden", verklaarde de president. Volgens Maduro was de helikopter gekaapt door een piloot die gelinkt wordt aan de vroegere minister van Binnenlandse Zaken, Miguel Rodriguez Torres. Die zou een coup beramen, beweert de president.

Op beelden is te zien hoe de helikopter behoort tot de CIPC, de recherchepolitie. Eén man bestuurt het toestel, een andere -gemaskerd- houdt een spandoek met de tekst "Artikel 350. Vrijheid". De piloot is volgens lokale media Oscar Perez. Die postte een reeks videoboodschappen op Instagram, waarin hij zegt deel uit te maken van een groep dissidenten tegen "de corrupte regering".

Aanval Hooggerechtshof
Aanval Hooggerechtshof
Aanval Hooggerechtshof
Aanval Hooggerechtshof