Direct naar artikelinhoud
begroting

"Michel-taks" zit muurvast: Open Vld blijft dwarsliggen

Premier Michel.Beeld BELGA

Premier Michel krijgt maar geen witte rook uit de schoorstenen van Hertoginnedal. Ondanks "de goede sfeer" blijft de toestand van de taks op effectenrekeningen onveranderd: "Totaal geblokkeerd." Intussen timmert de regering dan maar aan de begroting.

Het moet gezegd: de federale regering heeft talent voor zelfkastijding. Al weken zijn de topministers aan het schaven aan een imposant pakket hervormingen: de verlaging van de vennootschapsbelasting, de uitbreiding van de flexi-jobs, de terugkeer van de proefperiode, nachtarbeid in de pakjessector, 500 euro per maand netto bijklussen in socioculturele verenigingen, een lastenverlaging voor de bouw en e-commerce, de verhoging van de laagste uitkeringen, Arco, enzovoort. En toch zuigt men alle aandacht weer naar datgene wat centrumrechts diep verdeelt: het belasten van vermogen. Na een totaal verloren weekend kwam ook gisteren weer weinig schot in de zaak rond de taks op de effectenrekeningen die premier Michel op tafel heeft gelegd als alternatief voor de meerwaardebelasting van CD&V. Om 19.30 uur kwamen de topministers bijeen op Hertoginnedal, 2 uur later zat het conclaaf er al weer op. "Het gaat vooruit, maar er blijven nog vele discussiepunten en onduidelijkheden over begroting en hervormingen", klinkt het. En de effectentaks? Weinig nieuws. Na het keiharde verzet van Open Vld tegen een nieuwe "vermogenstaks" bleek Michel ook gisteren nog niet bereid tot grote toegevingen over de modaliteiten van die taks. Welk tarief heffen we? Hoe hoog leggen we de vrijstelling? En hoe innen we de centen? Over deze vragen blijven de tegenstellingen diep.

65-plussers

Michel zou mikken op een inkomst van 200 miljoen. Dat is nodig om te beantwoorden aan de roep van CD&V om meer fiscale rechtvaardigheid. Daarvoor zou op alle effectenrekeningen van boven de 200.000 euro een taks van 0,1% moeten geheven worden. Maar volgens Open Vld tref je daarmee vele 65-plussers die na jaren hard werken hun groepsverzekering uitgekeerd kregen en die nu beleggen via een effectenrekening. Een hele dag voerden Open Vld en CD&V weer een communicatiestrijd over wat nu precies de middenklasse is. Volgens CD&V is Open Vld daar niet eerlijk over. "Wij hebben het gecheckt. Zelfs de 1% rijkste gezinnen hebben gemiddeld 200.000 euro op effectenrekeningen. Door een vrijstelling tot 1 miljoen in te bouwen, zoals Open Vld wil, krijg je niks meer binnen", aldus een CD&V-bron. "Onzin", volgens Open Vld. Maar volgens meerdere bronnen legden de liberalen in de loop van gisteren hun lat wel wat lager: op 500.000 euro per persoon, wat de partij zelf dan weer ontkent. De vraag is ook of het er veel toe doet. Ook met een drempel van 500.000 wordt de verwachte inkomst heel laag, wat CD&V dan weer niet geneigd maakt om voluit te gaan met de verlaging van de vennootschapsbelasting.

'Wij hebben tijd. Dit is Michel zijn probleem, niet het onze'
CD&V

Flets akkoord

Het bizarre feit is dat werkelijk geen enkele partij warm loopt voor het voorstel dat Michel uitwerkte. Tekenend is dat er gisteren in de wandelgangen al over de "Michel-taks" werd gesproken. Ook N-VA houdt haar hart vast, maar de partij van minister Van Overtveldt zit met handen en voeten gebonden. "Er ligt helaas geen alternatief op tafel. Deze taks is nodig voor het compromis rond de vennootschapsbelasting en begroting. Open Vld moet weten waar ze mee bezig is. Als het deze taks niet wordt, dan komt er misschien iets nog veel erger in de plaats. Je kan CD&V toch niet weer met lege handen naar huis sturen. Of dan komt er in de plaats van een ambitieus hervormingspakket, een zeer flets akkoord. Dat willen wij niet." Bij CD&V verliezen ze ondertussen hun cool niet. "Wij hebben tijd. Dit is Michel zijn probleem, niet het onze." Ondertussen bij Open Vld: net dezelfde opmerking.

En toch blijven de hoofdrolspelers beweren dat de onderhandelingen "in een goede sfeer" verlopen en morgen zonder problemen worden hervat. Op den duur wordt een mens blijkbaar alles gewend.