Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Doorbraak bij behandeling pinda-allergie: kinderen genezen

Doorbraak bij behandeling pinda-allergie: kinderen genezen
Beeld Photo News

Australische onderzoekers hebben een methode ontwikkeld waarmee ze pinda-allergieën bij kinderen kunnen behandelen. Uit het onderzoek bleek dat twee derde van de kinderen die een experimentele immunotherapie ondergingen, werden genezen. Dat schrijft het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.

Bijzonder is dat de verdwenen overgevoeligheid voor pinda's tot vier jaar na de behandeling in stand bleef. "Deze kinderen konden gewoon pinda's eten zonder een bepaald dieet te volgen in de jaren na de behandeling", zegt hoofdonderzoeker Mimi Tang in The Guardian. De behandeling die Tang heeft ontworpen moet ervoor zorgen dat de respons van het immuunsysteem op pinda's wordt geherprogrammeerd en uiteindelijk een tolerantie ontwikkelt.

Veelbelovend

Aan het eerste onderzoek, dat in 2013 werd uitgevoerd, deden 48 kinderen mee. Anderhalf jaar lang werd een deel van hen dagelijks behandeld volgens de nieuwe methode. Een ander deel kreeg dagelijks een placebo. Aan het eind van het onderzoek was 82 procent van de kinderen van de experminentele methode van hun allergie af. In de placebo-groep ging het om 4 procent.

Volgens Tang zijn die resultaten veelbelovend. "Ik zie het zo: wij begonnen met kinderen die allergisch waren voor pinda's en daardoor heel goed moesten opletten met wat ze aten, wat veel angst opleverde. Na afloop van de behandeling en zelfs vier jaar daarna konden de meesten hun leven leiden alsof ze geen pinda-allergie hadden."