Zwarte dag voor de sport: Nicky Hayden en topatlete overleden na aanrijding op training

© rr

De sportwereld heeft maandag afscheid moeten nemen van twee topsporters na ongevallen in Italië, na twee aparte ongevallen op training vlak bij elkaar... De Amerikaan Nicky Hayden (35), ex-wereldkampioen MotoGP, overleed aan zijn verwondingen na een aanrijding op training vorige week. Ook de Duitse triatlete Julia Viellehner liet maandag het leven nadat ze vorige week werd aangereden door een vrachtwagen. Beide ongevallen gebeurden in het Italiaanse Rimini.

jtp

Nicky Hayden, voormalig wereldkampioen in de MotoGP, raakte woensdag zwaargewond toen hij tijdens een fietstocht met vrienden aangereden werd door een auto in de buurt van het Italiaanse Rimini. Volgens de lokale media werd Hayden met spoed naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht met ernstige letsels aan de schedel en borstkas. Hij vocht er voor zijn leven, maar overleed maandag in het ziekenhuis. “De artsen hebben het overlijden van de patiënt vastgesteld”, aldus het Bufalini-ziekenhuis van Cesena in een persbericht.

De ‘Kentucky Kid’ trad in 2003 voor het eerst aan in de MotoGP, de categorie waarin hij zich in 2006 tot wereldkampioen kroonde. Daarmee beëindigde hij de vijfjarige dominantie van Valentino Rossi. Hayden is de laatste Amerikaan die de eindzege wist te pakken in de MotoGP, waarin hij tot 2015 in actie kwam.

Honda, waarvoor hij aantrad in het WK Superbike, looft in een persbericht Haydens “professionele en strijdvaardige ingesteldheid, die hem heeft toegelaten veel successen te behalen.” “Zijn sympathiek karakter” heeft er bovendien toe geleid dat vele fans en collega’s zich de voorbije dagen tot hem hebben gericht, aldus Honda.

Op Twitter kwamen er veel reacties op Haydens overlijden. De Spaanse MotoGP-rijder Dani Pedrosa, in 2006 ploeggenoot van Hayden, tweette een foto van Hayden met de woorden: “Jij blijft altijd in mijn hart, kampioen. RIP Nicky. #69.”

Ook veel (ex-)wielrenners voelden zich op Twitter geroepen om te reageren op het fietsongeluk. Onder hen is er recent veel ongenoegen omtrent onveiligheid op de weg. “RIP Nick Hayden”, twitterde Axel Merckx. “Genoeg is genoeg. Het is tijd dat iedereen de wegen deelt: wagens en fietsen. Ongelukken gebeuren, maar laat ons elkaar respecteren op de wegen.”

Ook triatlete overleden

Viellehner was ook bezig aan een stage in Rimini, samen met haar partner Tom Stecher. Die zag hoe zijn vriendin plots werd meegesleurd door een vrachtwachten die vanuit de andere richting kwam gereden. Viellehner werd per helikopter overgebracht naar het ziekenhuis in Cesena, maar overleed daar maandag nadat ze een week in een kunstmatige coma werd gehouden. De Duitse werd in 2013 en 2015 vice-wereldkampioene duatlon en nam ook al deel aan de Ironman-triatlon op Hawaï.

De Italiaanse wielrenner Michele Scarponi overleed eind vorige maand toen hij werd opgeschept door een bestelwagen tijdens een trainingsritje. Ook Tourwinnaar Chris Froome ontsnapte niet aan een ongeval, hij werd aangereden op training in Monaco maar kwam er gelukkig met de schrik van af.