Direct naar artikelinhoud

Monumentaal pand in centrum Haarlem afgebrand

Een grote brand heeft een monumentaal pand in het centrum van Haarlem grotendeels verwoest. Niemand raakte gewond, liet de Veiligheidsregio Kennemerland weten. De trapgevel van de 16e-eeuwse woning is volledig weggevaagd. De panden links en rechts ervan raakten ook beschadigd.

In een monumentaal pand aan de Kleine Houtstraat in het centrum van Haarlem woedt een grote brand.

De brand in de Kleine Houtstraat brak 's ochtends vroeg uit. Net toen het vuur een paar uur later onder controle leek, sloeg het over naar het dak van het pand ernaast. Dat was uit voorzorg al ontruimd. Rond het middaguur werd het sein brand meester gegeven.

Voor het nablussen moest de brandweer een deel van het pand slopen, om er goed bij te kunnen. De bewoners van de drie panden moeten tijdelijk elders onderdak vinden. Zo nodig helpt de gemeente daarbij. De brandweer kon lastig aan de achterkant van de panden komen, omdat de straat erg smal is. Er was urenlang enorm veel rook.

Allesbranders
Volgens de veiligheidsregio lag er veel brandbaar materiaal in huis, maar het is nog niet duidelijk wat dat precies was. 'De bewoner had geen gas of elektriciteit. Er stonden twee allesbranders, maar we weten nog niet of de brand daardoor is ontstaan', aldus een woordvoerder. De bewoner vertelde tegen RTV Noord-Holland dat hij de brand ontdekte in de as die hij uit één van de houtkachels had gehaald. 

De eigenaar van een restaurant ernaast vertelde dat hij zich al langer zorgen maakte over de toestand van het pand. 'Het was een oude zooi. Ik heb de eigenaar ook verteld dat ik me zorgen maakte', zei hij zaterdag. De vlammen bereikten wel zijn dak, maar uiteindelijk niet zijn restaurant.

Een aantal winkels in de Kleine Houtstraat moest vanwege de brand gesloten blijven. De veiligheidsregio heeft samen met de loco-burgemeester buurtbewoners en winkeliers geïnformeerd.

Brand in het centrum van Haarlem.

Twitter bericht wordt geladen...

Monumentaal pand in centrum Haarlem afgebrand
Monumentaal pand in centrum Haarlem afgebrand