Aantal maagoperaties in tien jaar meer dan verdubbeld

Elke dag ondergaan 33 Belgen een drastische maagoperatie. Dat blijkt uit een recente studie, waarover Telefacts en Knack berichten. Bij jongeren onder de 18 jaar wordt zo'n operatie niet terugbetaald. Dat moet veranderen, vindt het socialistisch ziekenfonds.

Eveline Vergauwen

In tien jaar tijd is het aantal maagoperaties in ons land meer dan verdubbeld. 'Er zijn drie soorten ingrepen die toegepast worden: de maagband of de ring, de bypass en de maagverkleining', legt dokter Patrick Galloo van de Socialistische Mutualiteiten uit in De Ochtend op Radio 1. In 2012 betaalde het Riziv 11.000 ingrepen terug.

Omdat het aantal zo snel stijgt, heeft het socialistisch ziekenfonds er een enquête over gehouden onder zijn leden. 'De patiënten verloren na de ingreep gemiddeld 30 kilogram en hun gewicht bleef de afgelopen tien jaar relatief stabiel', zegt Galloo in Knack.

De grootste voordelen van de operatie zijn een vermindering van het aantal gezondheidsklachten, zoals diabetes, hoge cholesterol en hoge bloeddruk, en een daling van het medicijnengebruik. Mensen slikken bijvoorbeeld minder bloeddrukverlagende middelen en antidepressiva.

De laatste jaren wordt vooral de 'gastric bypass' gebruikt, omdat die de beste resultaten oplevert. Eén op de zeven mensen ondergaan een tweede ingreep, vaak zijn het zij die eerder een maagband hadden geplaatst en overschakelen op een bypass.

BMI boven 40

Niet zomaar iedereen krijgt een terugbetaling voor een maagoperatie (kostprijs: zo'n 8.500 euro). Patiënten moeten minstens één jaar een dieet geprobeerd hebben. De body mass index moet ook boven de 40 liggen, of boven de 35 gecombineerd met gezondheidsklachten. Minderjarigen kunnen ook niet rekenen op terugbetaling. De Socialistische Mutualiteiten pleiten ervoor om dat te veranderen.

Opvolging

Een probleem dat vaak gehoord werd bij de deelnemers van de enquête is de beperkte opvolging door diëtisten en psychologen.