Geldtransporteurs moeten verdachte lading aangeven

© VUM

Geldtransporteurs krijgen veel strengere regels om verdachte ladingen aan te geven bij de antiwitwascel. Dat meldt De Tijd woensdag.

evg

Net als banken en wisselkantoren zijn waardetransporteurs al jaren verplicht om verdachte transacties aan te geven, maar sinds 2005 kreeg de antiwitwascel amper twee meldingen uit die sector.

Een nieuw reglement, opgesteld door minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet, moet soelaas brengen. Het reglement somt alle situaties op waarin waardetransporteurs de antiwitwascel moeten waarschuwen. Dat moet bijvoorbeeld al gebeuren wanneer de klant geen precieze beschrijving geeft van de goederen en hun waarde, wanneer de opgegeven waarde van de lading niet klopt, enz.

‘We zullen nu zeker meer witwasmeldingen krijgen uit de sector. Dat is ook nodig als ons land niet op de vingers getikt wil worden’, zegt topman Jean-Claude Delepière van de antiwitwascel.

De waardetransporteurs krijgen twee maanden tijd om hun personeel in te wijden in de nieuwe regels. Ze krijgen een half jaar tijd om hun contracten in orde te maken.