© REUTERS

Internationale coalitie verovert “hoofstad van IS”, maar nieuwe stadsraad verleent gratie aan tientallen IS-strijders

De Syrische regering heeft zaterdag 672 gedetineerden, onder wie politieke gevangenen, vrijgelaten ter gelegenheid van Eid al-Fitr, het feest dat de ramadanperiode afsluit. Ondertussen liet de Stadsraad van Raqqa (RCC), het orgaan dat de stad Raqqa moet besturen nadat die op IS veroverd is, tientallen strijders van terreurbeweging Islamitische Staat vrij. Zij werden omschreven als “voormalige jihadisten”.

De vrijlatingen door de regering in Damascus moeten gezien worden als een poging om de “nationale verzoening” te bevorderen, zei minister van Justitie Hesham al-Shaar, aangehaald door het staatsagentschap Sana. Onder degenen die weer van de vrijheid mogen proeven, zijn 91 vrouwen.

De RCC, die de “ex-jihadisten” gratie heeft verleend, is een raad samengesteld uit leden van de Koerdische en Arabische milities die met steun van de door de VS geleide internationale coalitie pogen Raqqa, de “hoofdstad” van IS in Syrië, te veroveren. Volgens een lid van de RCC zijn de vrijgelaten strijders jihadisten “zonder bloed aan hun handen”.

Het is de eerste keer in het jarenlange Syrische conflict dat militanten van IS “gerehabiliteerd” worden.

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER