Direct naar artikelinhoud

Moord op journalisten blijft in Irak, Somalië en Filipijnen het vaakst onbestraft

Wereldwijd worden mensen die een journalist hebben gedood het vaakst niet gestraft in Irak, Somalië en de Filipijnen. Dat blijkt uit de 'Global Impunity Index' (straffeloosheidsindex) van het Committee to Protect Journalists (CPJ). Syrië komt de lijst binnen op de vijfde plaats.

Moord op journalisten blijft in Irak, Somalië en Filipijnen het vaakst onbestraft

'Het groeiende aantal moorden op journalisten in Syrië is een grote bedreiging voor zij die nu in het land aan het werk zijn', aldus CPJ. 'Het nooit geziene aantal ontvoeringen en een stijgend aantal doden maakte van Syrië al het meest gevaarlijke land voor de pers.' In Syrië werden sinds 2012 zeven moorden op journalisten niet berecht.

Irak, Somalië en de Filipijnen prijken door nieuwe golven van geweld en een totaal gebrek aan gerechtelijke stappen tegen mensen die journalisten doden al enkele jaren bovenaan de lijst. Irak staat met 100 procent straffeloosheid op 100 gevallen al sinds het onstaan van de lijst in 2008 op de eerste plaats.

In 2013 kwamen in Irak door gewapende milities 10 journalisten om. Negen van hen werden vermoord. Somalië telde vorig jaar vier nieuwe moorden; in totaal werden 26 moorden op journalisten niet onderzocht. Gewapende groepen profiteerden in het land van de kwetsbaarheid van de politiediensten om journalisten te terroriseren, aldus CPJ. In de Filipijnen kwamen vorig jaar drie journalisten om, wat het totale aantal onopgelosten moorden brengt op 51.

Zesennegentig procent van de slachtoffers zijn journalisten uit het land zelf. De meeste van hen schreven over de politiek, de corruptie en de oorlog in hun land.