Geen pauselijke filmprogrammatie in Nederland

Volgende week zondag kan u in meer dan 1.300 bioscopen in Europa, Noord- en Zuid-Amerika de heiligverklaring van twee pausen gaan bekijken, maar niet in Nederland. Hoewel het Vaticaan de beelden in samenwerking met de commerciële zender Sky gratis aanbiedt, wordt deze 3D-voorstelling bij onze noorderburen niet aangeboden. "In ons land is de belangstelling daarvoor gering", meent Nederlands aartsbisschop Wim Eijk.

Volgende week zondag zal de heiligverklaring van pausen Johannes Paulus II (foto) en Johannes XXIII rechtstreeks te volgen zijn in 1.300 bioscopen in Europa, Noord- en Zuid-Amerika. Bij onze noorderburen is de belangstelling voor de plechtigheid echter gering, meent aartsbisschop Wim Eijk. De Twitter- en Facebookberichten die het Vaticaan over deze plechtigheid verspreidt, wekken online weinig enthousiasme op.

De Nederlanders vaardigen ook geen koninklijke delegatie af naar Rome, waar meer dan 5 miljoen toeschouwers verwacht worden. Voor ons land reizen koning Albert en koningin Paola naar Rome af.

In Nederland worden ook geen speciale gadgets verkocht naar aanleiding van de heiligverklaring. In Polen daarentegen, het geboorteland van Johannes Paulus II, schoven mensen urenlang aan om een bijzondere herdenkingsmunt te kunnen bemachtigen. Intussen zijn ze vrijwel uitverkocht.

Toch gaat deze bijzondere dubbele heiligverklaring niet helemaal ongemerkt voorbij. De plechtigheid zal rechtstreeks te volgen zijn op de Nederlandse televisie. Nederlandse bisdommen zullen ook speciale bidprentjes van beide pausen onder hun parochianen verspreiden. In de misvieringen wordt ook aandacht besteed aan de unieke heiligverklaring van beide pausen tegelijk.

Meest gelezen