Syriërs kiezen president op 3 juni

De Syriërs trekken op 3 juni naar de stembus om een nieuwe president te kiezen, dat heeft de voorzitter van het Syrische parlement bekendgemaakt. Vanaf morgen kunnen kandidaten zich aanmelden. De huidige president Assad liet al verstaan opnieuw kandidaat te zijn. Intussen duurt de burgeroorlog in Syrië nog steeds voort.

Bashar Assad is al sinds 2000 president van Syrië. Zijn huidige termijn loopt af op 17 juli van dit jaar, maar hij zal ook nu weer kandidaat zijn. Of de verkiezingen van 3 juni een andere president dan Assad zullen opleveren, is nog maar zeer de vraag. Bij de vorige verkiezingen in 2007 haalde hij - als enige kandidaat - bijna 98 procent van de stemmen.

Het parlement in Damascus keurde begin deze maand wel een nieuwe kieswet goed die potentiële tegenkandidaten de mogelijkheid biedt om deel te nemen, maar dan moeten ze wel voldoen aan strenge voorwaarden. Zo moeten ze de voorbije 10 jaar in Syrië hebben geleefd. Politieke tegenstanders van Assad die het land zijn ontvlucht, maken zo geen kans. Bovendien zal er wellicht enkel gestemd kunnen worden in landsdelen die door het regime van Assad gecontroleerd worden.

"We zullen je krijgen, Assad"

De burgeroorlog in Syrië gaat intussen onverminderd voort. Eerder deze morgen, nog voor de aankondiging van de parlementsvoorzitter, sloegen enkele mortiergranaten in op zo'n 100 meter van het parlementsgebouw. Daarbij kwamen 5 mensen om het leven. Rebellen willen naar eigen zeggen met de aanslag aantonen dat Assad en de zijnen niet veilig zijn. "We weten waar je bent, Assad, waar je heengaat en we zullen je krijgen", klinkt het in een mededeling van een activist op Skype.

Op het terrein echter zijn de troepen van Assad de voorbije maanden in het offensief gegaan en lijken de rebellen alsmaar meer verdeeld. Met de mededeling over de verkiezingen van 3 juni, wil het regime van Assad aantonen dat het aan de macht wil blijven. "Ik roep alle burgers van de Syrische republiek, in binnen- en buitenland, op hun recht uit te oefenen om een nieuwe president te kiezen", zegt de woordvoerder van het Syrische parlement. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki Moon noemt de komende presidentsverkiezingen in Syrië een mogelijk struikelblok voor een politieke oplossing van het conflict.

Volgens de laatste cijfers zijn bij het conflict in Syrië al bijna 150.000 doden gevallen.

Meest gelezen