© Dirk Vertommen

“Ik verhuisde voor de liefde, zocht een appartement en kreeg er meteen een bar bij”

De liefde dreef Chris Petroons (45) naar Mechelen. Hij ging er op zoek naar een appartement. Hij vond er eentje op de Wollemarkt, boven een voormalige horecazaak met een nog intacte toog. Daar opent hij nu zijn apero- en after dinner-bar De Contwaar du Sud.

Sven Van Haezendonck

Petroons werkte jarenlang als kelner, maître d’hôtel en sommelier in de horeca. “In sterrenrestaurants en bij Belgo Catering, waar ik als zelfstandige voor werkte. Zo was ik ook eens jurylid voor het VTM-programma Mijn Pop-uprestaurant”, vertelt hij.

Recent opende hij op de Wollemarkt naast het Italiaans restaurant Rosario zijn bar De Contwaar du Sud. “Het grappige van het verhaal is dat ik eigenlijk gewoon op zoek was naar een appartement. Ik ben de liefde gevolgd, mijn vriendin woont in Mechelen. Zo ben ik op dit pand uitgekomen. De huisbaas is een fantastisch toffe mens en hij heeft alles opgefrist, want het pand stond al een tiental jaar leeg en was erg verloederd. Door de zoektocht naar iets om te wonen, hebben wij dus meteen een bar geopend”, lacht Chris.

Combineren met andere job

Het was voor hem en zijn vriendin Catherine liefde op het eerste gezicht. “Toen ik hier binnen wandelde, had ik het gevoel dat ik in een bar in Portugal was. Mijn madam voelde zich in Spanje. Zij is getrouwd geweest met een Spanjaard, ik met een Portugese. Dus hebben wij er een Spaans-Portugese aperobar van gemaakt”, legt Chris uit.

Voorlopig is De Contwaar elke dag behalve maandag geopend vanaf 11.30u. “Wellicht vanaf september ga ik de bar wel opnieuw combineren met een andere job. Dan is de bar tijdens de week enkel ’s avonds open”, zegt Chris.

Kleine zaak

In zijn bar zijn niet de doorsnee bekende commerciële producten te vinden. Een bewuste keuze. “Je vindt bij mij geen Martini, Amaretto of Bacardi. In de plaats heb ik Vermout uit Spanje en Portugese amandellikeur. Ik heb ook zes verschillende soorten rum op de kaart en porto van topkwaliteit. Mensen kunnen bij mij overigens een Madeira per glas drinken. Zoiets kan je normaal alleen in sterrenrestaurants. Op de kaart heb ik ook een zestal lekkere wijntjes”, vertelt Chris.

Binnenkort wil hij ook sterkere koffie serveren. “De klant kan dan de alcohol kiezen die hij er graag bij wil. Dat past perfect binnen mijn after dinner-concept”, zegt hij nog.

De inspiratie voor de naam van zijn bar haalde Chris in het Brusselse, waar zijn roots liggen. “Ik ben afkomstig van Halle en een halve Brusselaar, waar ze comptoir zeggen. De zaak is klein. Het eerste wat je ziet als je binnenkomt, is de toog. Daar moest ik dus iets mee doen in de naam.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER