COMMENTAAR. Ludo Vandewalle: "Uithaal van Wilmots naar bond staat niet op zichzelf"

© AFP

De bondscoach had al 15 minuten iets in zijn mouw zitten en toen de perschef aankondigde dat het de laatste vraag was, gooide hij het eruit. “De tickets zijn te duur. Bij de bond gaat het altijd om geld.” Pak aan.

Ludo Vandewalle

30 euro voor het goedkoopste ticket voor een ­oefenmatch is duur. Zeker als je als voetbalbond propageert dat de nationale ploeg van iedereen is. Wilmots maakte daarover al eens van zijn neus en werd binnenskamers op de vingers getikt. Wees maar zeker dat de nieuwe uithaal weer is aange­komen bij het directiecomité, waar financieel ­directeur Tom Borgions de gebeten hond is omdat hij wordt beschouwd als verantwoordelijke voor de prijszetting.

De vulkaan stond al even op uitbarsten. Dit geval staat niet op zichzelf. Het is de uiting van een onvrede die al langer bij Wilmots leeft en altijd maar groter wordt. De bondscoach krijgt nog altijd jeuk als de vorig jaar gelekte onkostennota’s van zijn stafleden ter sprake komen. Sindsdien leeft de bondscoach met enkele mensen van het directie­comité, KV Mechelen-voorzitter Johan Timmermans voorop, in onmin. Ook Borgions, die steeds meer macht krijgt binnen de bond, is niet zijn vriend.

Wilmots is dat voortdurende gezeur over de hoge EK-premies van de Duivels en de luxueuze vliegtuigen en hotels die ze gebruiken kotsbeu. Zijn spelers worden in de hoek gedrongen. Wilmots voelt zich niet meer gesteund in zijn ­project terwijl het volgens hem net de Rode Duivels zijn die bijna al het geld bij de bond binnenbrengen. Hij verwijt de bond op zijn beurt dat dit geld niet naar het voetbal gaat zodat de assistent-trainer van de nationale U21, Jean-François Remy, een journalist is die moet bijverdienen om rond te komen. Gert Verheyen, coach van de nationale U19, verdient meer als VRT-analist dan bij de bond. Fijntjes wijst Wilmots dan naar het nationaal ­oefencentrum in Tubeke waar 30 miljoen euro in werd geïnvesteerd. En Wilmots wil er niet eens trainen. Het ontbreken van een echte sportieve ­directeur bij de voetbalbond stoort de bondscoach evenzeer. Niemand zorgt voor sportieve continuïteit. Hier heeft hij een punt.

Komende dinsdag zakt de afkoopsom (betaald door een geïnteresseerde club) of de ontslagver­goeding (betaald door de bond) in Wilmots’ contract van twee naar één miljoen euro. Vanaf 1 juli komen mensen uit de Pro League, Club-voorzitter Bart Verhaeghe en Pro League-CEO Pierre ­François, zich mee ontfermen over de nationale ploeg en hun onkosten die volgens de Pro League te hoog zijn. Dat belooft. De relatie bond-Wilmots staat onder steeds grotere druk.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen