"Levensnoodzakelijke" elementen aangetroffen op komeet

De ruimtesonde Rosetta heeft glycine en fosfor ontdekt op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Dat meldt de Europese ruimtevaartorganisatie (ESA). Het gaat om twee elementen die noodzakelijk zijn voor het ontstaan van leven. Het is de eerste keer dat ze op een komeet zijn aangetroffen.

Ruim 140 organische moleculen zijn in het verleden in de ruimte aangetroffen, maar nooit eerder hebben wetenschappers glycine, een aminozuur, en fosfor, een belangrijk element in DNA en celmembranen, gevonden.

Het is Rosina, de massaspectrometer van Rosetta, die de elementen heeft ontdekt. Sinds augustus 2014 bevindt die sonde zich in een baan rond komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko (foto onder).

"De grote hoeveelheid aan organische moleculen die al geïdentificeerd zijn door Rosina samen met de aanwezigheid van fundamentele ingrediënten als glycine en fosfor, bevestigen onze theorie dat kometen het potentieel hebben om de moleculen aan te leveren voor prebiotische chemie", zegt Matt Taylor, wetenschapper bij ESA.

"Het bewijs leveren dat kometen reservoirs zijn voor primitief materiaal en zo de vitale ingrediënten voor leven naar de Aarde hebben gebracht, is een van de hoofddoelen van de Rosetta-missie. Wij zijn dus erg opgetogen met deze resultaten."

Meest gelezen