© Patrick Hattori

Vertrouwenscentrum ontvangt steeds meer meldingen kindermishandeling

Een kwarteeuw ondertussen huist in Mechelen het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling. Jaar na jaar ziet het centrum het aantal meldingen over kindermishandeling stijgen. "We moeten mensen blijven sensibiliseren: een kind geraakt niet op eigen kracht uit een noodsituatie."

Marijn Sillis

In het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling kunnen mensen terecht voor advies, hulpvragen en meldingen over alle vormen van – voornamelijk intrafamiliale – kindermishandeling. Vorig jaar nog behandelden de vijf VK-medewerkers ruim 360 meldingen voor bijna 500 minderjarigen. “Het gaat om een complex probleem, omdat dader en slachtoffer bijna nooit zelf een hulpvraag stellen”, zegt coördinator Griet Proost. “Bij de mishandelende of verwaarlozende ouders ontbreekt het aan probleeminzicht, de kinderen zelf durven of kunnen niet spreken. Daarom vinden we het belangrijk dat we zowel burgers als mensen die beroepshalve betrokken zijn – zoals schoolpersoneel of artsen – blijven sensibiliseren.”

Het Vertrouwenscentrum krijgt middelen van de Vlaamse overheid, een stevige ondersteuning van Sociaal Huis Mechelen en een bijdrage van de OCMW’s van het Mechelse arrondissement. “We hebben zelf ook samenwerkingen opgezet op met diensten in de regio. Maar ondanks veel inzet en goede bedoelingen blijft de nodige hulp voor kinderen in noodsituaties te beperkt. Door het gebrek aan middelen, ja. Al onze energie gaat naar crisissen. Op het vlak van langdurige, intensieve therapie en begeleiding die nodig is voor het herstel van trauma’s is er nog veel werk te doen.”

Wie vragen heeft over kindermishandeling of een melding wil doen, kan dat op het nummer 1712. Ook bij de politie kan je daarvoor terecht.

Lees dit weekend het hele verhaal in Gazet van Antwerpen - editie Mechelen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER