Japan vertrekt dan toch opnieuw op walvisjacht

Dinsdag zijn Japanse walvisvaarders vertrokken naar Antarctica, zo bevestigt de regering in Tokio. Na ruim een jaar van uitstel op dit soort expedities, is de jacht nu toch opnieuw geopend, ondanks kritiek van milieubewegingen en vanuit internationale hoek.

Drie schepen zijn vertrokken uit Shimonoseki, in het zuidwesten van Japan, terwijl een ander schip in het noordoosten uitvoer en de vloot gaat vervoegen, aldus een verantwoordelijke van het nationale Visagentschap.

"Wetenschappelijk"

Volgens Japan dient de expeditie in Antarctica vooral wetenschappelijke doeleinden, maar in een arrest van het Internationaal Hof van Justitie uit maart 2014 wordt die bewering weerlegd.

333 dwergvinvissen

Het Visagentschap belooft rekening te zullen houden met die gerechtelijke uitspraak. De volgende twaalf jaar "beperkt" men de vangst tot 333 dwergvinvissen, bijna een derde van de aantallen uit het verleden. De jacht vindt plaats tussen december en maart.

"Gruwelijk"

"Dit is geen wetenschappelijk onderzoek, het is pure commerciële walvisjacht", zegt Nathaniel Pelle van Greenpeace Australia. Milieu- en dierenrechtenorganisaties zijn zwaar gekant tegen de walvisjacht, die ze als "gruwelijk" bestempelen. De vereniging Sea Shepherd kondigt aan dat het deze week vanuit Melbourne vertrekt met zijn boot Steve Irwin "om elke illegale activiteit" te bestrijden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen