"Turkije haalt olie en gas niét bij IS"

Turkije haalt zijn olie en gas uit legale bronnen zoals bijvoorbeeld Rusland, zo zei de Turkse president Erdogan maandagavond in de marge van de klimaattop in Parijs. Erdogan is niet opgezet met de verwijten van zijn Russische collega Poetin. Die zei maandag dat de Turken het Russische gevechtsvliegtuig hadden neergeschoten om de oliehandel met IS te vrijwaren.

Als Poetin echt zo zeker is van zijn stuk, dan moet die maar met bewijzen komen, aldus de Turkse president, die bereid is om op te stappen als de handel met IS kan worden aangetoond. Dat houdt ook in dat Poetin hetzelfde moet doen.

De spanningen tussen Rusland en Turkije zijn sterk opgelopen nadat het Russische toestel vlak bij de Turks-Syrische grens werd neergehaald. Daarbij kwam één van de twee piloten om het leven. Turkije lijkt voorlopig niet bereid om zich te excuseren bij de Russen. De Turken houden voet bij stuk dat het Russische gevechtspiloot zich in het Turkse luchtruim bevond, ondanks veelvuldige waarschuwingen.

Rusland voert hevige luchtaanvallen uit boven Syrië, gericht op de tegenstanders van de Syrische president Bashar al-Assad. Turkije wil het regime van Assad dan weer liever van vandaag dan morgen zien vertrekken. Het Turkse regime krijgt daardoor het verwijt dat ze de praktijken van IS in Syrië niets in de weg leggen.

Meest gelezen