Direct naar artikelinhoud

Pakistaanse ster danst 'blasfemisch': 26 jaar cel

De Pakistaanse Bollywoodster Veena Malik is veroordeeld tot 26 jaar cel wegens godslastering omdat ze op tv-beelden van haar eigen huwelijk danst op een religieus lied. Haar echtgenoot en de baas van Geo TV, de zender die de beelden uitzond, hangt dezelfde straf boven het hoofd.

Pakistaanse ster danst 'blasfemisch': 26 jaar cel
Beeld HENK BRANDS

Malik (30), weelderig haar, wulps gekleed en smokey eyes, is in eigen land even aanbeden als omstreden. Ze werd eerder uit haar land verjaagd omdat ze had gezoend op de Indiase televisie. Ook stond ze in India naakt op de cover van een magazine, met op haar arm de letters ISI, de afkorting van de Pakistaanse geheime dienst. Malik was het onderwerp van een aflevering van Seks en de zonde, de in het voorjaar uitgezonden documentairereeks van Femke Halsema over vrouwen en de islam.

'De veroordeling moet worden geïnterpreteerd als een zet in de strijd van de Pakistaanse regering om meer greep op de commerciële media te krijgen', zegt Beena Sarwar, Pakistaans journaliste en kritisch blogger over de democratie in haar land.

In die strijd zijn popcultuur, machtspolitiek en religie nauw vervlochten. Op 14 mei dit jaar zond een ochtendprogramma beelden uit van een door Malik en haar echtgenoot zelf gespeelde remake van hun huwelijksceremonie. Onder het filmpje wordt een Qawaali afgespeeld, een traditioneel religieus lied en een huwelijksklassieker, dat al veel vaker op tv te horen is geweest - ook in combinatie met beelden van een dansende vrouw.

Beschuldiging tot de dood

De tekst van het lied, over de dochter van de profeet Mohammed, verschijnt in de ondertiteling. Dát, in combinatie met de sensuele dansbewegingen door een actrice die niet bang is voor bloot, zou blasfemisch zijn.

De blasfemiewet in Pakistan is de beste vriend van iedereen die iemand anders om onduidelijke redenen uit de weg wil ruimen. Omdat de wetsartikelen breed en vaag geformuleerd zijn, is het gemakkelijk iemand te beschuldigen, vooral leden van religieuze minderheden. De wet is al gebruikt in burenruzies en om concurrerende collega's op een zijspoor te zetten. De meeste advocaten willen hun handen niet branden aan de verdediging.

Volgens artikel 295-C van de Pakistaanse wet staat op blasfemie de doodstraf, maar die is nog nooit uitgevoerd. Maar vaak leidt alleen de beschuldiging al tot de dood: eerder deze maand werd nog een christelijk koppel door een woedende menigte gelyncht.

Twitter bericht wordt geladen...

Vonnis van grote betekenis

De Pakistaanse geheime dienst heeft het op Geo TV - Geo betekent 'leef' in het Urdu - gemunt sinds Hamid Mir, een van Geo's bekendste opiniemakers, een aanslag op zijn leven wist te overleven. Toen hij was hersteld van de drie kogels die hem doorboorden, zei Mir dat hij de dag voor hij werd beschoten, gebeld was door ISI met de boodschap dat hij op een dodenlijst stond.

Geo TV bracht dit nieuws uitgebreid, inclusief de beschuldiging aan het adres van ISI. Daarmee was de zender het eerste Pakistaanse medium dat de zwarte kant van de geheime dienst belicht. Sindsdien is Geo, dat het hoofdkantoor in Dubai heeft, in veel provincies niet, of heel slecht te ontvangen.

Symbolisch heeft het vonnis tegen Malik en Geo TV grote betekenis, zegt ook Amnesty International woensdag in een persbericht. Maar de kans dat het in de praktijk wordt gebracht is vrij klein. Omdat de veroordeelden in het buitenland zijn, maar ook omdat het uitgesproken is door een rechtbank in Gilgit-Baltistan, een grensregio waar ook India aanspraak op maakt.