Direct naar artikelinhoud

Extra beveiliging Stedelijk bij expo Newman

Het Stedelijk Museum treft extra veiligheidsmaatregelen rond de expositie van werk van Barnett Newman, die donderdag begint. Dat meldt Het Parool. Waar de maatregelen uit bestaan, wil het museum niet zeggen. Wel is het personeel geïnformeerd over mogelijke bedreigingen en gevraagd alert te zijn op mensen met een museumverbod.

Het kunstwerk 'Who's Afraid of Red, Yellow and Blue IV' van Barnett Newman.

Het werk van de New Yorkse abstract-expressionist Barnett Newman (1905-1970), waarmee het Stedelijk twee zalen inricht, is relatief vaak doelwit geweest van kunstvandalen.

Zo bewerkte een man in 1986 het schilderij Who's afraid of red, yellow and blue III in het Stedelijk met een mes. De vernieling in 1986 van Who's Afraid of Red, Yellow and Blue III door de schizofrene Gerard Jan van B. staat niet op zich. Vier jaar eerder vernielt een depressieve diergeneeskundestudent met een plastic paaltje Who's Afraid of Red, Yellow and Blue IV in de Nationalgalerie in Berlijn.

In Nederland slaat Van B. opnieuw toe in 1997. Wederom met een stanleymes verwoest hij dan Newmans Cathedra. Hij verklaart dat de abstracte kunst van Newman een plaag is voor de schilderkunst.