Direct naar artikelinhoud

VN: aanval op basis Zuid-Soedan is oorlogsmisdaad

Het aantal doden door de aanval op een VN-basis in Bor (Zuid-Soedan) is opgelopen tot 58. Dat heeft de VN bevestigd. Ongeveer honderd mensen zijn gewond geraakt, het aantal doden zal nog toenemen, aldus de VN. De organisatie zegt dat de aanval is te beschouwen als een oorlogsmisdaad.

Soedanese vluchtelingen uit Bor hebben onderdak gevonden in een vluchtelingenkamp.

Ongeveer 5000 burgers hadden een veilig heenkomen gezocht in de basis. Een hoge VN-functionaris zei tegen de BBC dat de groep aanvallers bestond uit zo'n 350 jongeren. Zij deden zich voor als vreedzame betogers die een petitie wilden overhandigen. 'Ze wisten de poort te forceren, kwamen binnen en begonnen om zich heen te schieten', aldus VN-coördinator Toby Lanzer.

VN-vredesmilitairen vuurden terug en sloegen de aanval uiteindelijk af. Volgens Lanzer zijn sindsdien extra veiligheidsmaatregelen genomen. Het is niet duidelijk wie achter de aanval zit. De jongeren droegen burgerkleding, waardoor het volgens Lanzer onduidelijk is tot welke groep ze behoren.

In het jongste land ter wereld zijn al duizenden doden gevallen sinds regeringstroepen die president Salva Kiir steunen in december slaags raakten met aanhangers van de ontslagen vicepresident Riek Machar. Meer dan 1 miljoen Zuid-Soedanezen zijn op de vlucht geslagen voor het geweld.