Direct naar artikelinhoud

Duitsland verplicht Porsche tot terugroepen 22.000 auto's wegens sjoemelsoftware

Duitsland verplicht Porsche om 22 duizend wagens terug te roepen. Dat zegt de Duitse minister van Verkeer Alexander Dobrindt. De wagens zouden zijn uitgerust met sjoemelsoftware.

Een Porsche Cayenne diesel SUVBeeld epa

Porsche bevestigt dat het auto's zal terugroepen die uitgerust zijn met 'ongebruikelijke' software. Het zou gaan om 22 duizend Cayennes met een 3 liter tdi-motor, uitgerust met zogenaamde sjoemelsoftware. Volgens Dobrindt werd in de wagens een ongeoorloofd uitschakelsysteem voor de reiniging van uitlaatgassen vastgesteld. Dat zou herkennen wanneer het voertuig wordt getest. Bij emissietests zou ook een 'opwarmstrategie' aanspringen, die onder reële rijomstandigheden niet wordt geactiveerd.

De minister trekt nu de certificatie van het model in kwestie in en benadrukt dat Porsche alle kosten verbonden aan het terugroepen van de wagens zal moeten dragen. Porsche stelt dat het de software zelf had ontdekt tijdens een intern onderzoek en gaat akkoord met de oproep van de Duitse minister.

Volkswagen

Na Volkswagen en luxedochter Audi, is nu dus ook bij Porsche sjoemelsoftware vastgesteld. Porsche is eveneens een dochtermerk van Volkswagen. Het luxemerk gebruikt voor de dieselvariant van zijn SUV Cayenne motoren van Audi. Ook daar kwam het gebruik van ongeoorloofde software eerder al aan het licht bij een aantal modellen.

Volkswagen kondigt aan ook zijn model Touareg tegen het licht te zullen houden.

Meer over het sjoemelsoftwareschandaal

Autofabrikant Fiat/Chrysler wordt verdacht van het gebruik van sjoemelsoftware in dieselmotoren die het concern heeft geleverd aan auto's van de merken Jeep en Suzuki.

Bijna twee jaar nadat dieselgate losbarstte gaan de EU-landen akkoord met strengere keuringseisen voor nieuwe auto's. De aangescherpte keuringseisen moeten een eind maken aan schandalen als met de sjoemelsoftware van Volkswagen.