Direct naar artikelinhoud
Update

Iran meldt succesvolle raketlancering, VS spreekt van een "provocatie"

Iran lanceerde een Simorgh-raket, hetzelfde type als de raket op de foto.Beeld YouTube

Iran heeft met succes een Simorgh-raket gelanceerd die satellieten tot 250 kilogram in een baan om de aarde kan brengen. "Met deze geslaagde test is Imam Khomeini Space Centre officieel in gebruik genomen", meldde de staatstelevisie vandaag. Het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelt de lancering als provocatie.

en

De Simorgh - Perzisch voor 'feniks' - kan "satellieten van 250 kilogram tot een hoogte van 500 kilometer" brengen, zo zegt de staatstelevisie. Met de lancering van die tweetrapsraket wordt meteen ook het Imam Khomeiny-ruimtecentrum ingehuldigd, dat moet dienen als lanceerbasis voor satellietraketten.

Het nieuws zal de toch al gespannen verhouding met de VS verder verslechteren. De Amerikanen zijn verontrust over het raketprogramma van Iran, met de mogelijke ontwikkeling van ballistische projectielen, en kondigden al nieuwe sancties aan.

Teheran houdt vol dat het nu geopende complex slechts bedoeld is om satellieten in de ruimte te brengen, inclusief de voorbereiding, lancering, geleiding en controle. De VS betichten Iran van "kwaadaardige activiteiten'' in het Midden-Oosten. Die ondermijnen elke "positieve bijdrage'' van het akkoord uit 2015 over beperking van het nucleaire programma.

Iran heeft in het verleden al vaker satellieten in de ruimte geschoten. Het maakt daarbij gebruik van materiaal dat in het land zelf werd vervaardigd. Maar in het verleden hebben de VS al de vrees uitgedrukt dat de technologie voor militaire doeleinden zou worden aangewend. Ook nu. "Wij beschouwen het als doorgaan met de ontwikkeling van ballistische projectielen'', zei woordvoerster Heather Nauert van het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken. "Dit is een provocatie in strijd met de afspraken''.