Rubin 'Hurricane' Carter. Van hemel naar hel en terug

Rubin ‘Hurricane’ Carter (links) met acteur Denzel Washington.© Reuters

Rubin Carter (L) wint van de Italiaanse bokser Bettini in Parijs© AFP

Carter (L) met Nelson Mandela© AFP

Carter op weg naar het gerechtsgebouw in Newark in 1985© AP

Rubin Carter houdt de papieren in handen die hem vrij kregen© AP

thumbnail: Rubin ‘Hurricane’ Carter (links) met acteur Denzel Washington.
thumbnail: Rubin Carter (L) wint van de Italiaanse bokser Bettini in Parijs
thumbnail: Carter (L) met Nelson Mandela
thumbnail: Carter op weg naar het gerechtsgebouw in Newark in 1985
thumbnail: Rubin Carter houdt de papieren in handen die hem vrij kregen

Rubin Carter, beter bekend als ‘Hurricane’, is zondag op 76-jarige leeftijd overleden. De bokser zat 19 jaar lang onterecht in de gevangenis voor een drievoudige moord in New Jersey in 1966.

Guy Stevens, Eveline Vergauwen

I lived in hell for the first 49 years, and have been in heaven for the past 28 years. To live in a world where truth matters and justice, however late, really happens, that world would be heaven enough for us all.

Dit zijn de woorden van Rubin Carter, de bokser beter bekend als 'The Hurricane'. Ze zijn gericht aan rechter Lee Sarokin, de man die Carter van de hel weer naar de hemel haalde. Sarokin haalde Carter uit de cel in 1985, nadat hij er 19 jaar eerder onterecht in belandde. Sarokin zei dat bij de veroordeling niet recht maar racisme had gewonnen.

Het lichaam van Carter werd zondagochtend aangetroffen in zijn huis in het Canadese Toronto. De voormalige bokser leed al enkele jaren aan prostaatkanker. Carter is een legende in Canada, waar hij ging wonen nadat Sarokin hem zijn leven teruggaf.

Een kleine twintig jaar eerder had Carter een heel andere toekomst voor zich. De bokser, die een moeilijke jeugd doormaakte en als volwassene veroordeeld werd voor enkele overvallen, had voor zichzelf al een succesvolle carrière uitgebouwd, die nog grootster had kunnen worden, toen hij op een avond in 1966 op de verkeerde plaats op het verkeerde moment was. 'He could have been the champion of the world', zong Bob Dylan er later over.

Carter werd tweemaal veroordeeld voor de moord op twee mannen en een vrouw in taverne Lafayette Bar and Grill. Veel bewijzen waren er niet, maar de bokser moest toch naar de gevangenis.

Bob Dylan schreef tien jaar na zijn opsluiting een lied over Carter, wat de man nog bekender zou maken. Het leven van de bokser werd in 1999 ook verfilmd in 'The Hurricane', met Denzel Washington in de rol van Carter.