© EPA

Russische regering bereidt sancties voor tegen Turkije

De Russische premier Dmitri Medvedev heeft zijn regering donderdag gevraagd om een reeks economische sancties voor te bereiden na de “daad van agressie” van Turkije, dat dinsdag een Russische jachtbommenwerper heeft neergehaald aan de Syrische grens.

Medvedev vroeg de regering een pakket maatregelen samen te stellen op economisch en cultureel vlak als reactie op de Turkse agressie. “Ik stel voor dat dit alles over twee dagen klaar is, zodat we zo snel mogelijk kunnen overstappen naar de nodige procedures”. Zonder op details in te gaan, liet hij verstaan dat gezamenlijke projecten kunnen geannuleerd worden, verplaatsingen van Turkse vliegtuigen in het Russische luchtruim beperkt worden net zoals die van Turkse schepen in de Russische territoriale wateren. Ook het gebruik van Turkse arbeidskrachten in Rusland kan aan banden gelegd worden. Hij noemde mogelijke beperkingen op de import van Turkse voedselproducten, nadat de minister van Landbouw donderdagmorgen al strengere controles had aangekondigd, officieel omwille van gezondheidsredenen. Volgens Medvedev kunnen ook investeringsakkoorden en -projecten bevroren of simpelweg opgegeven worden.

(Niet) gewaarschuwd

Turkse F-16’s haalden dinsdag dichtbij de Syrische grens een Russisch vliegtuig van het type Su-24 neer, die terugkeerde van een gevechtsoperatie. Ankara beweert dat het toestel in zijn luchtruim vloog en dat de piloten “tien keer in vijf minuten” werden gewaarschuwd, terwijl Moskou zegt dat het boven Syrisch grondgebied vloog en niet werd gewaarschuwd vooraleer het door een Turkse raket werd getroffen. Een van de twee piloten werd gedood toen hij nog aan zijn parachute bengelde, aldus Moskou. De tweede kon naar zijn basis terugkeren na twee reddingsoperaties, waarbij een Russische soldaat werd gedood.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER