© Photo News

Drie Rode Duivels extra op tweede training, Borkelmans maakt zich niet ongerust

Bondscoach Marc Wilmots kon dinsdagmiddag tijdens de derde training op de buitenlandse stage in Zwitserland slechts rekenen op vijftien Rode Duivels, twaalf veldspelers en drie doelmannen. Na de middag pikten wel drie veldspelers aan bij de groep. Goed nieuws dus en ook assistent-bondscoach Vital Borkelmans maakt zich niet ongerust over de volle ziekenboeg: “We hebben nog tijd genoeg om iedereen klaar te stomen.”

bla, vml

De namiddagtraining werd officieel achter gesloten deuren gehouden maar in de praktijk mochten kinderen tot 16 jaar toch binnen, een leuke verrassing voor de 50-tal kinderen die aanwezig waren.

Fellaini, Origi en Ciman pikken aan

Heel wat Rode Duivels kampen momenteel nog met (lichte) blessures of zijn aan het revalideren na een kwetsuur. Zo bleven verdedigers Thomas Meunier, Nicolas Lombaerts en Dedryck Boyata, middenvelders Marouane Fellaini en Radja Nainggolan, en aanvaller Divock Origi voor de middag in het hotel voor behandeling. Bij de tweede training pikten Marouane Fellaini, Divock Origi en Laurent Ciman wel aan met de groep.

Fellaini kreeg aanvankelijk nog wat rust na zijn finale van zaterdag, Ciman was na een lange vlucht uit Canada pas dinsdagochtend aangekomen en Origi moet het voorzichtig aandoen met zijn enkelblessure.

“Nog tijd genoeg om iedereen klaar te stomen”

“Wat betreft Meunier, Lombaerts, Boyata en Nainggolan moeten we de resultaten van de scans nog afwachten. Boyata zag ik de laatste dagen goed trainen, de scan moet nu uitwijzen of hij voluit mag gaan en zaterdag eventueel kan starten”, vertelde Borkelmans. “Ik ben Boyata meermaals gaan scouten: hij is snel, sterk en heeft een goeie pass in de voeten. Hij heeft in een moeilijke situatie gezeten, want het liep wat stroever bij Celtic. Als hij speelt bij de nationale ploeg, kan dat voor hem mogelijk een springplank zijn naar een echte topploeg.”

Ondanks de blessures maakt de technische staff van de Duivels zich (voorlopig) geen zorgen. “Je kan daar toch niets aan veranderen. We hebben nog drie wedstrijden om enkele zaken uit te testen en een paar weken om iedereen klaar te stomen”, aldus Borkelmans.

Michy Batshuayi en Thomas Vermaelen hebben zich intussen bij de bijna volledige selectie gevoegd en werkten dinsdagochtend dus hun eerste training af. “Vermaelen ziet er goed uit, fris. De bondscoach heeft bovendien een goed gesprek gehad met hem. We zullen zien of hij zaterdag kan spelen. Ciman is pas vandaag toegekomen, maar heeft wedstrijden in de benen. Het speelt in zijn voordeel dat hij op meerdere posities kan spelen.”

Enkel Yannick Carrasco en Jason Denayer ontbreken momenteel nog wegens clubverplichtingen. Carrasco speelt zaterdagavond met Atlético de finale van de Champions League tegen Real en sluit pas volgende week aan, Denayer werkt donderdag de Turkse bekerfinale af met Galatasaray tegen Fenerbahçe en wordt vrijdag al in Lausanne verwacht.

Bondsarts: “Niet geheel onlogisch dat er nu meer blessures zijn”

Met zes spelers die de training van dinsdagmiddag op de buitenlandse stage in het Zwitserse Lausanne niet afwerkten en voor verzorging in het hotel achterbleven, heeft bondscoach Marc Wilmots toch wat blessurezorgen.

Vooral in het defensieve compartiment dan, want de bondscoach zag eerder al aanvoerder Vincent Kompany en Bjorn Engels geblesseerd afhaken voor het EK, en achter de namen van Nicolas Lombaerts, Thomas Meunier en Dedryck Boyata staan nog wat vraagtekens. Thomas Vermaelen trainde dinsdag wel voor de eerste keer, maar met amper twintig officiële wedstrijden afgelopen seizoen bij FC Barcelona heeft hij amper matchritme en bovendien is Vermaelen blessuregevoelig. Het valt dan ook af te wachten welke vier spelers Thibaut Courtois zaterdag voor zich krijgt in de oefeninterland tegen de Zwitsers.De medische staff van de Duivels klopt overuren. “Het is niet geheel onlogisch dat er nu meer blessures zijn”, vertelde bondsarts Geert Declercq dinsdag. “Het is een lang seizoen geweest, met veel wedstrijden op een hoog niveau. Statistisch gezien is er dus meer werk aan de winkel, maar met statistieken kan je alles bewijzen.”De meeste kwetsuren bij de Rode Duivels zijn spierblessures, maar de bondsarts ziet daar geen specifiek patroon in. “De meeste blessures in het voetbal zijn nu eenmaal spierblessures. Bovendien is elke blessure bij iedere speler verschillend en is geneeskunde geen wiskunde: sommige spelers herstellen sneller dan anderen, zonder verklaring daarvoor. Maar goed, we hebben nog drie weken om iedereen speelklaar te krijgen.”

MEER OVER DE RODE DUIVELS