“Zout is dan toch niet altijd slecht voor je hart”

© Shutterstock

Te veel zout eten is ongezond, maar te weinig ook. Dat is de conclusie die wetenschappers trekken uit een onderzoek aan de McMaster Universiteit in Canada, verschenen in het Britse medisch tijdschrift The Lancet.

vwh

Een team wetenschappers heeft gedurende drie tot vijf jaar de zoutinname van 133.000 mensen geobserveerd met als doel de correlatie tussen natriumzout en hart- en vaataandoeningen te duiden. De vorsers, die rekening hielden met de bloeddruk van de proefpersonen, namen ook urinestalen af van de deelnemers en vergeleken vervolgens de hoeveelheden natrium.

Daaruit blijkt dat de proefpersonen met een hoge bloeddruk zowel met veel natrium in de urine (meer dan 7 gram per dag) als met weinig natrium (meer dan 3 gram per dag) een verhoogd risico hebben om hart- en vaatziektes te ontwikkelen of vroegtijdig te sterven. Enkel deze groep moet volgens de vorsers hun zoutinname beperken. De onderzoekers waarschuwen ook proefpersonen met een normale bloeddruk voor de gevaren van te weinig. Voor hen stijgt dan het risico op hart- en vaatziekten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer