Vlak na verdwijning EgyptAir: Griekse F16’s onderscheppen “spookvliegtuig”

© EPA

Enkele uren na de onrustwekkende verdwijning van vlucht MS804 onderschepten twee Griekse F16’s een Amerikaans “spookvliegtuig”. De F16’s werden ingezet omdat men vanop de grond geen contact kon maken met de piloten, die vermoedelijk aan het slapen waren.

thbe

Het Amerikaanse “spookvliegtuig” van Delta Airlines was op weg van Frankfurt naar Koeweit toen het plots werd onderschept door twee Griekse F16’s. De Boeing 767-400 vloog op dat moment over het Griekse eiland Santorini, dat meldt The Aviation Herald.

© Laif / REPORTERS

Verschillende pogingen ondernomen

Volgens news.com hadden Griekse luchtverkeersleiders in Athene verschillende pogingen ondernomen om contact te maken met de piloten. Toen dat niet bleek te lukken, werden de twee F16’s ingezet.

Delta Airlines bevestigt dat de bemanning “gedurende een korte periode geen radiocontact kon maken met de Griekse luchtverkeersleiding”. Dat zou komen door problemen met de communicatiekanalen. “Maar de Boeing 767-400 week geen enkel moment af van zijn route”, zei een woordvoerder van Delta Airlines.

© VUM

Lichtsignalen om piloten te wekken

De F16-piloten zagen de bemanning echter zitten, en zeiden dat die bemanning “mogelijk aan het slapen was”, meldt news.com. Eén van de F16’s vloog daarop voor het vliegtuig uit en gebruikte lichtsignalen om de piloten te wekken. De opvallende actie werd opgemerkt door verschillende passagiers die de stewards verwittigden. Zij hebben dan op de deur van de cockpit geklopt. Volgens news.com konden de piloten nadien weer contact maken met de Griekse autoriteiten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen