© Ivan Put

White Star beschuldigt licentiemanager voetbalbond van racisme, die ontkent formeel

White Star Brussel roept de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) en de Pro League op om actie te ondernemen tegen licentiemanager Nils Van Brantegem, die zich volgens clubvoorzitter Charles Simar racistisch uitliet over geldschieter, algemeen manager en trainer John Bico. Die vraag heeft de Brusselse club maandagavond gelanceerd in een persbericht. “Als de KBVB en de Pro League hun verantwoordelijkheid niet nemen, zal WS Brussel juridische stappen nemen”, klinkt het. De voetbalbond reageerde dinsdagnamiddag op de aantijgingen. “De licentiemanager ontkent formeel enige racistische woorden van welke aard dan ook in de mond te hebben genomen”, klinkt het in een persbericht.

Simar haalde vorige week woensdag in een emotioneel persbericht zwaar uit naar de KBVB. “Charles, wat doe je met die grote zwarte man? Met Bico aan je zijde zal je nooit een licentie krijgen”, waren volgens Simar de woorden van Van Brantegem op 2 mei, toen WS Brussel zijn licentiedossier tevergeefs moest verdedigen voor het BAS.

“Vijf dagen na de open brief van onze voorzitter hebben we nog steeds geen reactie gekregen van de voorzitter van de KBVB of van de bestuurders van de Pro League”, laat WS Brussel maandag optekenen op de clubwebsite. “Dergelijke woorden zijn onaanvaardbaar in 2016. De uitspraak is bovendien gedaan door iemand die een directe invloed heeft op de beslissingen van de Licentiecommissie en zorgt voor een extra smet op de manier waarop WS Brussel behandeld is. In tijden waarin Witsel, Lukaku, Benteke en andere ‘grote zwarten’ met veel trots de Belgische kleuren verdedigen, is het ondenkbaar dat zulke woorden niet bestraft worden. Van Brantegem heeft geen plaats meer in het prof- of amateurvoetbal. Het standpunt van de Wereldvoetbalbond FIFA met betrekking tot racisme is ondubbelzinnig en duidelijk. We hebben de FIFA en de UEFA op de hoogte gebracht van het incident. Het is aan de bestuurders van de KBVB en de Pro League om hun verantwoordelijkheid te nemen. Zij moeten bewijzen dat noch de KBVB, noch de Pro League racisme en discriminatie tolereren. Als ze dat niet doen, zal WS Brussel juridische stappen nemen.”

“De KBVB heeft kennis genomen van de aantijgingen geuit door White Star Brussels ten overstaan van de licentiemanager, dit na de weigering van het BAS de club een licentie betaald voetbal toe te kennen”, reageert de voetbalbond in een persbericht. “De licentiemanager ontkent formeel enige racistische woorden van welke aard ook in de mond te hebben genomen. De KBVB wenst hiervan gebruik te maken om nogmaals zijn vastberadenheid te benadrukken om elke vorm van verscheidenheid te doen respecteren en zich tegen discriminatie te verzetten. De aantijgingen van White Star Brussels worden dus met klem en overtuiging betwist.”

MEER OVER

MEER OVER VOETBAL