© IMAGEGLOBE

Ook Belgische beleggers kunnen zich melden na veroordeling Fortis

Fortis heeft in 2008 beleggers misleidend en onvolledig geïnformeerd, zodat aandeelhouders recht hebben op schadevergoeding. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam dinsdag geoordeeld in een procedure die de belangenorganisatie FortisEffect en enkele voormalige aandeelhouders tegen Fortis en de Nederlandse staat hadden aangespannen. De handel in het aandeel Ageas is inmiddels opgeschort aan de beurs van Brussel, meldt toezichthouder FSMA.

De omvang van de door Fortis (vandaag Ageas, nvdr.) aan de aandeelhouders te vergoeden schade zal in een aparte procedure door het hof worden beoordeeld. De vorderingen van FortisEffect en de aandeelhouders tegen de Nederlandse staat heeft het hof afgewezen.

Beleggers op het verkeerde been gezet

Volgens het hof heeft Fortis beleggers misleid door na de eerste reddingsoperatie in de media te berichten dat Fortis er 'financieel sterker voorstond dan ooit'. 'Hierdoor heeft Fortis, dat wist dat die informatie onjuist was, aan de markt een misleidend signaal afgegeven en beleggers op het verkeerde been gezet. Deze beleggers hebben - mogelijk - naar aanleiding van de gewraakte mededelingen besloten aandelen Fortis te kopen of deze te behouden. Zij kunnen daardoor schade hebben geleden. Fortis is voor die schade aansprakelijk', zo oordeelde het hof.

FortisEffect en de aandeelhouders hadden ook verzocht om ongedaanmaking van de transactie in oktober 2008 waarbij de Nederlandse staat het Nederlandse deel van het Fortis-concern heeft gekocht. Die vorderingen heeft het hof afgewezen omdat, naar zijn oordeel, bij die reddingsoperatie geen rechtsregels zijn geschonden.

Faillissement

De vorderingen van FortisEffect en de aandeelhouders tegen de Nederlandse staat wees het hof ook af. De berichtgeving van de staat in de media over de financiële positie van Fortis en de mededelingen van Nederlands minister Bos (Financiën) daarover in de Tweede Kamer achtte het hof niet te positief en ook niet misleidend.

'Die mededelingen waren namelijk niet gericht tot de beleggers maar hadden tot doel te voorkomen dat rekeninghouders en spaarders van Fortis op grote schaal hun tegoeden zouden opnemen. Het hof heeft hierbij oog voor de speciale verantwoordelijkheid van de staat om ervoor te zorgen dat het bancaire systeem niet ontwricht zou worden door een eventueel faillissement van een grote bank als Fortis', klinkt het.

Fortis kwam in september 2008 in moeilijkheden, nadat een internationaal consortium bestaande uit Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander de Nederlandse bank ABN AMRO had overgenomen, en moest door de Belgische en Nederlandse overheden gered worden.

Verstrekkende gevolgen voor Ageas

De uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam dreigt verstrekkende gevolgen te hebben voor Ageas, erfgenaam van Fortis. De schadevergoedingen kunnen oplopen in de miljarden euro's, zegt advocaat Adriaan De Gier van Fortiseffect.nl, dat de rechtszaak aanspande. Belgische beleggers die tussen eind september 2008 en begin oktober 2008 een belang hadden in Fortis -via aandelen, obligaties of opties- kunnen zich trouwens nog steeds aanmelden bij de belangenvereniging, om een kans te maken op een schadevergoeding.

Beleggers kunnen zich aanmelden via de website www.fortiseffect.nl, waar een aanmeldformulier kan worden aangeklikt. De procedure is nagenoeg gratis, los van enkele tientallen euro administratiekosten per jaar, zegt De Gier. ‘Binnen een drietal maanden willen we de procedure voor de schadevergoeding opstarten. Dan wordt de inschrijvingsperiode afgesloten’.

Maurice Lippens

De advocaat is opgetogen met het arrest, waartegen wel nog cassatieberoep mogelijk is. Fortiseffect.nl gaat trouwens zelf ook in cassatie, omdat enkel Fortis (het huidige Ageas) werd veroordeeld en niet de Nederlandse staat. ‘Ook die heeft nochtans beleggers misleid in de periode tussen de 'eerste redding' (28 september 2008) en de 'tweede redding' (3 oktober 2008)’, meent de advocaat.

Door de Nederlandse staat te viseren hoopt de beleggersvereniging ook meer geld binnen te kunnen rijven. In het najaar van 2008 waren er 1,2 miljard Fortis-aandelen, los van obligaties en opties. Het aandeel zakte in die periode van 5 euro naar 80 eurocent. ‘De schade loopt dus in de miljarden’, aldus De Gier. Fortiseffect.nl vertegenwoordigt nu een 500-tal beleggers, die samen 200 miljoen euro schade hebben geleden.

De Nederlandse belangenvereniging viseert daarnaast ook de ex-bestuurders van Fortis, zoals voorzitter Maurice Lippens en CEO Jean-Pierre Votron. ‘Of zij al dan niet kwijting hebben gekregen van Fortis doet er niet toe, zij zijn door ons al aansprakelijk gesteld’, aldus de advocaat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer