Terreuraanslag op Belgisch consulaat in Istanbul verijdeld?

Archiefbeeld

De Turkse autoriteiten hebben aan verschillende consulaten in de stad Istanbul een hoger dreigingsniveau ingesteld. Ook het dreigingsniveau aan het Belgisch consulaat-generaal werd verhoogd. Dat bevestigt de federale overheidsdienst (FOD) Buitenlandse Zaken maandag.

De Turkse veiligheidsdiensten hebben ontdekt dat de jihadistische terreurgroep Islamitische Staat van plan was om verschillende consulaten aan te vallen in Istanbul. Dat meldt het Turkse blad Daily Sabah op zijn website. In het artikel worden de consulaten van België, Frankrijk, de VS en Syrië vernoemd. Volgens de krant werden de verdachten bij het vertalen van documenten geholpen door ‘Turks-Belgische militanten van de terreurorganisatie’.

'Het klopt dat de Turkse autoriteiten het dreigingsniveau aan het consulaat-generaal van België in Istanbul hebben verhoogd', bevestigt Hendrik Van de Velde, woordvoerder van de FOD Buitenlandse Zaken. 'Over de inhoud van de rest van het artikel, spreken we ons niet uit', luidt het nog. Of er inderdaad sprake was van een mogelijke aanval van IS, wordt dus niet bevestigd.

Verkenningsmissie

Aan het Belgisch consulaat-generaal zijn nu extra beveiligingsmaatregelen genomen door de Turkse diensten. Over de aard van die ingrepen kan evenmin uitleg worden gegeven. Van de Velde kan enkel kwijt dat de maatregelen 'niet zichtbaar' zijn en dat de samenwerking met de Turkse autoriteiten goed verloopt. Ook over de extra maatregelen die België heeft genomen wordt niet uitgeweid, om de veiligheid niet in het gedrang te brengen.

Volgens de krant Daily Sabah zouden leden van IS een verkenningsmissie hebben uitgevoerd in de verschillende consulaten. Onder het voorwendsel van een visumaanvraag zouden ze het gebouw hebben betreden, om eventuele zwakke punten in de beveiliging te kunnen ontdekken.

Islamitische Staat prijst Belgische terroristen: ‘Het beste moet nog komen’

© AFP

‘Moslims die in het westen bloed kunnen doen vloeien, moeten die kans met beide handen grijpen.’ Dat zegt een woordvoerder van Islamitische Staat in een audioboodschap die maandag via internet verspreid werd.

Abu Mohammed al-Adnani roept moslims die in de westerse wereld leven op om aanslagen te plegen. Hij benadrukt dat ‘de wereld nog niets heeft gezien’. ‘Ongelovigen zullen blijven leven in een klimaat van angst en terreur’, luidt het. In de boodschap prijst hij ook het bloedbad bij Charlie Hebdo in Parijs en de acties van medestanders in Australië en België.

De woordvoerder bewierookt eveneens de schutter die in oktober een soldaat vermoordde in Canada en zelf door veiligheidsagenten neergeschoten werd nadat hij het parlement bestormde.

Abu Mohammed al-Adnani verwijst ook naar het overlijden van koning Abdullah van Saudi-Arabië en benadrukt dat moslims tevreden reageren op de dood van ‘de tiran’.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen