Demis Roussos, popfenomeen uit de jaren zeventig

© Photo News

© AFP

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Het is moeilijk te zeggen wat gisteren in Griekenland de grootste schok heeft veroorzaakt: de spectaculaire verkiezingsoverwinning van extreem-links of de dood van Demis Roussos. De zwarte baard als van een oudtestamentische profeet, de Griekse gewaden tot op de enkels, de volumineuze gestalte met de verrassend hoge stem: niemand die in de vroege jaren zeventig opgroeide, is Demis Roussos vergeten.

Geert Neyt,Geert Neyt

Wie tiener was in 1973 kon niet heen om Demis Roussos. In dat jaar heerste hij over de hitlijsten. Forever and Ever, Goodbye my love goodbye, My friend the wind en het onwaarschijnlijke Schönes Mädchen aus Arcadia: vier top-3 hits in 1 jaar in België en Nederland. Breed uitwaaierende, dik aangezette passionele ballades waarboven uit de schrille hoge stem van de Griekse reus als een orkaan tekeer ging. Onweerstaanbare kitsch en perfect om mee te brullen onder de douche.

Na dat jaar zou Demis Roussos nooit meer ‘king of pop’ zijn maar hij bleef overal in de wereld optreden. De zanger was daarbij niet vies van enig bombast: meestal begonnen zijn optredens met een instrumentaal intermezzo waarin Griekse volksmuziek gecombineerd werd met Wagneriaanse grandeur. Omhuld in dikke rook, maakte hij zijn entrée. Met zijn indrukwekkende baard, lange haren, witte tabbaards en een stem met windkracht tien leek het alsof god-de-vader was neergedaald.

Rain and Tears

Dit weekend overleed Demis Roussos op 68-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Athene. Dat heeft zijn dochter Emilie meegedeeld. De doodsoorzaak is nog onbekend maar de laatste jaren was het stil rond de zanger. Zijn laatste optreden dateerde al van september 2013. Toen kreeg hij in Athene het ereteken van het Legion d’Honneur uit de handen van de Franse ambassadeur. Roussos moest het door zijn verzwakte toestand al zittend in ontvangst nemen.

Demis Roussos werd in Egypte geboren en maakte in de jaren zestig furore met de ‘progressieve rockgroep’ Aphrodite’s Child, waarin ook een andere bekende Griekse muzikant zat, de latere filmcomponist Vangelis. Diens nummer ‘Rain and Tears’, een bewerking van een klassiek stuk muziek van Pachelbel, werd een hit.

Solo brak de carrière van Demis Roussos al snel helemaal open maar na het wonderjaar 1973 deemsterde de man zachtjes aan weg. Ondertussen leverde hij vooral strijd tegen zijn eigen gewicht. In 1980 - hij woog toen 147 kilogram - besloot hij in te grijpen.

Roussos haalde in 1985 nog één keer het nieuws toen zijn vliegtuig onderweg naar Rome werd gekaapt en hij samen met de andere passagiers vijf dagen lang werd vastgehouden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen