© Photo News

© photonews

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail:

Ook ex-Bruggeling Tuur Dierckx betrokken in gokschandaal

Antwerp FC bevestigde zelf welke speler betrokken is in het onderzoek naar het wedden op matchen door voetballers uit de Jupiler Pro League. Eerder was al geweten dat een speler van de Antwerpse club in het gokschandaal betrokken was, vandaag blijkt het om Tuur Dierckx te gaan, de 21-jarige aanvaller die recent pas overkwam van Club Brugge.

vml

Tuur Dierckx lichtte zelf Antwep in dat hij door de Kansspelcommissie werd ondervraagd over zijn periode bij Club Brugge.

“Vandaag werd het Antwerp-bestuur ingelicht door haar speler Tuur Dierckx dat hij gevraagd werd om uitleg te geven in zijn periode bij Club Brugge door de Kansspelcommissie. Royal Antwerp FC volgt de zaak verder op”, klinkt het op de website van de club.

De 21- jarige Tuur Dierckx belandde deze zomer pas op de Bosuil, daarvoor was hij speler van Club Brugge dat hem ook één seizoen aan KV Kortrijk uitleende. Dierckx maakte in juli 2013 zijn debuut in het eerste elftal van blauw-zwart.

Eerder raakte al bekend dat naast Olivier Deschacht (35, verdediger van Anderlecht) de Kansspelcommissie nog onderzoek voerde naar Knowledge Musona (26, aanvaller van KV Oostende) en Laurent Henkinet (24, doelman van Waasland-Beveren).

Deschacht ontbreekt in selectie Anderlecht nadat hij "broer hielp gokken"

© Photo News

Anderlecht-icoon Olivier Deschacht (35) zou hebben toegegeven dat hij zijn broer informatie over wedstrijden van de reserven van Anderlecht heeft doorgespeeld. Dat meldt VTM Nieuws. Deschacht ontbrak in de selectie van paars-wit voor de match tegen Westerlo nadat zaterdagochtend bekendraakte dat hij verdacht wordt van gokken op wedstrijden van zijn eigen club.

De Belgische voetbalbond en het parket onderzoeken de zaak, schreven Het Laatste Nieuws, De Morgen en La Dernière Heure zaterdag. RSC Anderlecht "wacht de afloop van het strafonderzoek af en geeft geen commentaar zolang het onderzoek loopt".

De verdediger wordt ervan verdacht dat hij tijdens het seizoen 2014-2015 op matchen van zijn eigen ploeg Anderlecht gegokt heeft. Hij zou zo ongeveer 20.000 euro verdiend hebben. Speurders zouden Deschacht daarover intussen verhoord hebben. Ze stelden een proces-verbaal op, dat werd overgemaakt aan het parket in Gent. Anderlecht is op de hoogte van het lopende onderzoek, maar blijft zijn speler steunen.

Geen reactie

Deschacht mag van zijn advocaat niet openlijk reageren op de aantijgingen, maar uit zijn verhoor zou wel blijken dat hij alles ontkent. Toen de voetballer in 2008 het ouderlijke huis verliet, zou zijn jongere broer zijn gokaccount verder gebruikt hebben, zonder dat Olivier daar erg in had.

Indien uit het onderzoek blijkt dat Deschacht toch zelf geld inzette op zijn matchen, riskeert hij geschrapt te worden door de Belgische Voetbalbond. Daarnaast hangt hem een celstraf tot 5 jaar en een boete tot 600.000 euro boven het hoofd.

Onderzoek

"De directie van RSC Anderlecht werd in de loop van vorige week op de hoogte gesteld door Olivier Deschacht zelf dat er een strafonderzoek tegen hem loopt", meldt Paars-Wit zaterdagvoormiddag op de clubwebsite "Tijdens dat onderhoud heeft de speler de feiten ontkend. De club heeft nota genomen van de versie van de speler en wacht de afloop van het strafonderzoek af. De club zal geen commentaar geven over de zaak zolang het onderzoek loopt", klinkt het.

Eerder meldde de Belgische Voetbalbond dat er nog geen officieel onderzoek geopend is en dat de KBVB nu van de bevoegde instanties zo veel mogelijk informatie probeert te krijgen over de zaak.

Waasland-Beveren legt Henkinet voorlopig geen sancties op na gokgedrag

© Photo News

Waasland-Beveren heeft officieel gereageerd op het nieuws dat zijn doelman Laurent Henkinet betrokken is in het onderzoek naar het wedden op matchen door voetballers uit de Jupiler Pro League. De club legt zijn speler voorlopig geen sancties op, meldt het maandag.

Maandag was bekengeraakt dat Henkinet net als Knowlegde Musona (KV Oostende) en (zaterdag al) Olivier Deschacht (RSC Anderlecht) ondervraagd was in een onderzoek naar het gokgedrag van voetballers.

Geen verdere uitleg

“De club heeft vandaag akte genomen van de feiten rond de aantijgingen ten opzichte van Laurent Henkinet. De speler lichtte vandaag aan de voorzitter en sportief manager zijn versie van het verhaal toe”, klinkt het op de clubwebsite. “Hij gaf daarbovenop aan de club ook een kopie van het proces-verbaal dat werd opgesteld. Momenteel is dat dossier in handen van de directie en raadsman van Waasland-Beveren. Tot op het moment dat zij kennis genomen hebben van het volledige dossier, kan de club geen verdere uitleg geven. Laurent beseft zelf dat hij in de fout is gegaan door niet meteen aan de club te melden dat hij is ondervraagd. Hij ging ervanuit, dat was hem ook zo gemeld, dat de zaak werd geseponeerd”, aldus de Wase club.

Musona

Musona van zijn kant had KV Oostende meteen na zijn verhoor ingelicht. Nadien vernamen speler en club niets meer over de zaak. De Kansspelcommissie was het onderzoek volgens Het Nieuwsblad vorig jaar begonnen nadat de Fransman Romain Reynaud, toenmalig kapitein van OHL, gegokt had op een match van de beloften van OHL tegen Waasland-Beveren. Hij kwam er uiteindelijk vanaf met vijfhonderd euro boete.

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL