Direct naar artikelinhoud
terreurdreiging

Al 30 keer alarm voor verkoop explosief materiaal

Militairen patrouilleren in Brussel-Centraal.Beeld BELGA

Handelaars die grondstoffen verkopen waarmee je zelf bommen kan maken, hebben het afgelopen jaar dertig keer alarm geslagen bij de federale politie.

Sinds juli vorig jaar is er een meldingsplicht wanneer iemand een grote hoeveelheid potentieel gevaarlijke chemicaliën wil aankopen. "Elke melding kan van cruciaal belang zijn om een nieuw terreurcomplot te detecteren", klinkt het bij het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Hoe kon Oussama Zariouh (36), die dinsdagavond een mislukte terreuraanslag in Brussel-Centraal pleegde, ongemerkt het materiaal verzamelen om zelf een bom in elkaar te knutselen? Volgens gerechtelijke bronnen door telkens in verschillende winkels kleine hoeveelheden te kopen: "Zo kon hij onder de radar blijven."

'Elke melding kan van cruciaal belang zijn om een nieuw terreurcomplot te detecteren'
Kabinet van minister Jambon (N-VA)

Zo omzeilde hij dus de meldplicht die voor zelfbouwmarkten, apothekers of verfwinkels geldt wanneer ze een verdachte transactie van basisstoffen als aceton, zwavelzuur of kunstmest opmerken. Hoeveel dossiers tot een onderzoek geleid hebben, wil niemand kwijt. "Het belangrijkste is dat de gegevens tot bij de politie geraken."