Direct naar artikelinhoud

Het voetbalmoment: Hoe zit het nou met Daley en de meisjes?

Elke maandag kiest sportverslaggever Charles Bromet zijn moment van het weekend. Deze keer over dé hamvraag na Ajax - Heerenveen: heeft Daley Sinkgraven een vriendin?

SC Heerenveen-speler Daley Sinkgraven.Beeld anp

Eigenlijk wilde hij zaterdag, na afloop van Ajax - Heerenveen, helemaal niet praten met de aanwezige pers. Toen Daley Sinkgraven ons passeerde in de zogeheten mixed zone, de ontmoetingsplaats voor spelers en verslaggevers, vroeg een collega of hij even een momentje had. 'Vandaag niet', klonk het gedecideerd. En weg was hij.

Dat zijn van die taferelen waar je aan gewend raakt. Onlangs nog, na de oefeninterland Nederland - Mexico, liep Memphis Depay op precies hetzelfde stukje grond even beslist door. Ook hij had geen momentje. Niet voor ons, in elk geval. Mijn favoriet is als spelers op deze plek een telefoongesprek imiteren of een drukke uitwisseling van app'jes acteren. Moeilijke blik. Afwerende houding. Pleur een eind op! Die houding.

Het wonderlijke van zaterdagavond was dat Sinkgraven ineens miraculeus terugkeerde in de mixed zone. Uiteraard niet voor de sportpers, maar voor een verslaggever van RTL Boulevard. De aanwezigheid van de tv-ploeg had kennelijk indruk gemaakt, want de tiener had plotseling engelengeduld.

RTL Boulevard koerste kaarsrecht af op de ultieme vraag waar het hele item natuurlijk om draaide: hoe zat het nou eigenlijk met Daley en de meisjes?
Daley SinkgravenBeeld anp

De ultieme vraag

Toen de camera eenmaal was opgesteld, de reclameborden op de achtergrond goed zichtbaar waren en Sinkgraven er helemaal klaar voor was, ontspon zich het meest raadselachtige interview dat ik de laatste jaren van dichtbij heb gevolgd. Eerst ging het over pa Harry Sinkgraven die toch maar helemaal vanuit China naar de Arena was gekomen om zijn zoon aan het werk te zien.

Daarna vroeg de verslaggever of Daley zijn jeugd een beetje leuk had weten in te kleuren, zo zonder uitgaansleven en met alleen maar voetbal. Waarna RTL Boulevard kaarsrecht afkoerste op de ultieme vraag waar het hele item natuurlijk om draaide: hoe zat het nou eigenlijk met Daley en de meisjes? Bij RTL Boulevard waren veel vragen binnengekomen over Daley. Dus zeg het maar: heb je een vriendin?

Nee, die had de inmiddels licht zwetende Daley niet, zei hij. Sinkgraven keek daarbij zo ongemakkelijk dat je meteen wel zag dat hij had gewild dat hij bij zijn oorspronkelijke plan was gebleven: wegbenen uit die irritante mixed-zone, de spelersbus in en, hop, terug naar Friesland. En geef hem na die bewuste ontmoeting eens ongelijk.

Nu zag hij zich genoodzaakt de sportpers even later ook nog even te woord te staan. Ook dat kwam niet meer goed. Terwijl Henk Westbroek 'Waar is hier de nooduitgang?' leek te neuriën in het hoofd van de speler, volgden betekenisloze zinnetjes die emotieloos werden uitgesproken.

Daley Sinkgraven in actie tegen Ajax.Beeld anp
Terwijl Henk Westbroek 'Waar is hier de nooduitgang?' leek te neuriën in het hoofd van de speler, volgden betekenisloze zinnetjes die emotieloos werden uitgesproken.

Groot talent

Daley Sinkgraven is 19 jaar. Hij werd geboren in 1995, een paar maanden nadat Patrick Kluivert Ajax aan de winst van de Champions League had geholpen. Kluivert was destijds 18. Sinkgraven geldt als een groot talent, een middenvelder die in de winter of anders in de zomer waarschijnlijk voor Ajax gaat tekenen.

Hij is eigenlijk amper geboren in de eredivisie en dankt zijn basisplaats bij Heerenveen ook deels aan de transfer van Hakim Ziyech naar FC Twente. Zaterdag, op de avond dat hij zich graag had laten gelden, kroop een andere 19-jarige speler in de hoofdrol. Het was Ricardo Kishna, die Ajax als invaller bij de hand nam.

Waar bij Sinkgraven haast alles misging, inclusief een wel zeer ongelukkig eigen doelpunt, etaleerde Kishna vol branie zijn technische vermogen. Met als hoogtepunt een weergaloze passeerbeweging waarmee hij Stefano Marzo kort voor tijd poortte en de Arena aan zijn voeten kreeg.

Na afloop sprak hij zelfbewust over zijn rol en de moeizame periode die achter hem lag. Kishna (van 4 januari) is precies een half jaar ouder dan Sinkgraven (van 4 juli), maar leek in zowel zijn houding als zijn teksten al een paar stadia voor te liggen op zijn leeftijdsgenoot.

Hij was bescheiden over zijn inbreng, eerlijk over zijn recente terugval en vooral heel erg zichzelf. Of er bij RTL Boulevard ook mails en brieven voor Kishna waren binnengekomen, over zijn relationele status, werd niet duidelijk. Hij zal er de schouders ongetwijfeld bij hebben opgehaald.

Ajax-speler Ricardo Kishna scoort de 3-1.Beeld anp
Waar bij Sinkgraven haast alles misging, inclusief een wel zeer ongelukkig eigen doelpunt, etaleerde Kishna vol branie zijn technische vermogen.
Ricardo Kishna viert zijn doelpunt.Beeld epa