Vakbonden leggen Antwerpse haven stil

De vakbonden zullen het succes van de eerste provinciale stakingsactie afwegen aan de mate van hoe ze de Antwerpse haven kunnen stilleggen. Er zijn vier grote stakersposten opgezet, alles lijkt wel rustig te verlopen.

De staking was eigenlijk gisteravond al begonnen in de Antwerpse haven. De schepen konden toen al niet meer in en uit de haven varen, aldus de loodsen. Ook vanuit de havens van Gent en Zeebrugge varen al sinds gisteren geen schepen uit. "De havenarbeiders zijn solidair met hun collega's in Antwerpen", zegt Michel Defer van de socialistische vakbond.

Bij het Gemeentelijk Havenbedrijf klinkt het dat er momenteel 26 schepen klaarliggen om te vertrekken. Een vijftiental schepen wacht om de haven van Antwerpen binnen te kunnen varen. Woordvoerster Annik Dirkx wijst onder meer op de Berendrechtsluis, waar door een stakingspost de dienstopvolger niet tot bij de sluis raakt. Volgens Jacques D'Havé, administrateur-generaal van het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust zit het probleem voornamelijk bij de sluiswachters. "Zo goed als iedereen van de loodsen is beschikbaar. Het probleem is dat door de piketten in Antwerpen niemand door kan."

Toegangswegen geblokkeerd

Sinds vanmorgen worden ook een aantal toegangswegen van de Antwerpse haven geblokkeerd door de stakingsposten van de vakbonden. De blokkade heeft alvast gevolgen voor de bereikbaarheid van bedrijven. "De toegangswegen tot de site van BASF Antwerpen zijn geblokkeerd in beide richtingen", zo meldt chemiebedrijf BASF op de eigen website.

Op de linkeroever is er volgens het Verkeerscentrum sprake van een blokkade in de Canadastraat, ter hoogte van het complex Waaslandhaven-Oost.

Het Verkeerscentrum verwacht naar aanleiding van de provinciale stakingsdag "ernstige hinder" in de haven van Antwerpen en in de Antwerpse binnenstad.

"Alcoholvrije stakingsposten"

De havenarbeiders in de Antwerpse haven houden het alvast rustig en geven ook grotendeels gehoor aan de oproep van de vakbondsverantwoordelijken om geen alcohol te drinken. De vakbondsorganisatoren zelf lijken geen alcohol bij te hebben, al heeft hier en daar een arbeider wel een blikje pils in de hand.

Meest gelezen