Elektriciteitsstoring treft groot deel van Turkije

Turkije is getroffen door de grootste stroomstoring in meer dan vijftien jaar. Ongeveer 25 van de 81 provincies zijn door de black-out getroffen. In Istanbul en hoofdstad Ankara liggen het tram- en metronetwerk stil.

De storing ontstond om 10.36 uur lokale tijd (09.36 Belgische tijd). In Istanbul, de grootste stad van het land, zijn de metrostations en de spoorwegtunnel die de Europese oever met de Aziatische oever verbindt, ontruimd. Het Turkse ministerie van Energie richtte al een crisiscentrum in.

Hoe de storing is kunnen ontstaan, is nog niet duidelijk. Het zou om een technisch mankement kunnen gaan, maar "alle pistes worden bestudeerd", antwoordde de Turkse premier Ahmet Davutoglu op een vraag van een journalist of het om een terroristische aanslag zou gaan.

"We zijn de oorzaken van de stroomstoring aan het onderzoeken. We proberen na te gaan of het om een technische defect gaat of om een cyberaanval", zegt minister van Energie Taner Yildiz. Volgens Yildiz begint het netwerk zich geleidelijk aan te herstellen. In Ankara, bijvoorbeeld, zouden verschillende districten al opnieuw elektriciteit hebben.

Meest gelezen